Kerk & religie

Ds. Quant: Gedachten Zwolse predikant niet wijs

HUIZEN. De gedachten van ds. H. C. Mijnders over homoseksualiteit en een mogelijke breuk met het kerkverband zijn niet wijs en staan een eerlijke, geestelijke bespreking door de generale synode in de weg.

2 November 2015 10:36Gewijzigd op 15 November 2020 23:01
Ds. D. Quant. beeld André Dorst
Ds. D. Quant. beeld André Dorst

„Om de tijd wordt geroepen dat de Christelijke Gereformeerde Kerken gaan scheuren”, zegt ds. D. Quant, preses van de laatstgehouden synode. „Ik vind dat we dat niet in de mond mogen nemen. Als je heel vaak je ongenoegen laat blijken, dan gaat zo’n uitspraak rondzingen en dat kan heel gevaarlijk zijn. We zijn geestelijk aan elkaar verbonden.”

De predikant uit Huizen is blij dat de kerkenraad algemene zaken van de christelijke gereformeerde kerk (cgk) in Zwolle unaniem afstand heeft genomen van de suggestie dat hij aankoerst op een breuk met het kerkverband. Deze gemeente is voorstander van homostellen aan het avondmaal en heeft samen met dertien andere kerken gevraagd om revisie van het synodebesluit dat die mogelijk niet biedt.

„Ik ben dankbaar voor de opstelling van de kerkenraad”, aldus ds. Quant. „Want het waren inderdaad niet wijze gedachten van mijn broeder en collega. Ze zijn niet eerlijk tegenover de generale synode, omdat je als het ware al een schot voor de boeg geeft. Er ligt een revisieverzoek, en de synode wordt nu min of meer gedwongen de indieners gelijk te geven, anders stapt Zwolle uit het kerkverband. Op deze manier komt er druk op de besluitvorming te staan. Van geestelijke eerlijkheid kan dan geen sprake meer zijn.”

Ds. Mijnders oppert ook de mogelijkheid van een losser, federatief kerkverband. „Dan hoeven we het niet over alles eens te zijn.” Is dat een optie?

„Op zich is dat geen onmogelijkheid. Ik pleit vaak, net als ds. J. H. Velema vroeger, voor een katholiek-gereformeerde kerk: een federatief verband van alles wat gereformeerd heet, zonder dat predikanten direct op elkaars kansels staan of gemeenteleden bij elkaar in de kerk zitten. Of een verschillende visie op homoseksualiteit de reden moet zijn om dan maar een federatief verband te vormen, is een andere vraag.

Ik vind het wel jammer dat het kerkverband bij ds. Mijnders niet zo leeft. Toen bij de intocht van het volk Israël in Kanaän tweeënhalve stam wilde achterblijven, zei Jozua dat ze mee moesten gaan. De twaalf stammen waren immers aan elkaar verbonden. Een kerkverband heeft Bijbelse wortels: we hebben elkaar nodig.”

Veertien gemeenten hebben een revisieverzoek ingediend. Wat moeten zij doen als de synode vasthoudt aan het eerder genomen besluit?

„De regel is dat plaatselijke kerken zich daaraan conformeren. Dat kan dwingend klinken. Maar als er volgend jaar een definitieve uitspraak ligt, is er naar alle revisieverzoeken heel nauwkeurig gekeken. Het kan ook zijn dat het document over homoseksualiteit wordt bijgesteld. Ik hoop dat we samen door één deur kunnen blijven gaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer