Kerk & religie

Ds. Mudde: Homorelatie verdient zegen

HAARLEM. In de kerk moet ruimte zijn voor het vragen van een zegen over homorelaties. Tot die conclusie komt de Nederlands gereformeerde predikant ds. J. M. Mudde.

Redactie kerk
3 August 2015 10:24Gewijzigd op 16 March 2023 14:45
De landelijke vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken, in februari 2015 in Zeewolde. beeld RD
De landelijke vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken, in februari 2015 in Zeewolde. beeld RD

In een zaterdag gepubliceerde 
studie over de ruimte voor homoseksuelen in de kerkelijke gemeente stelt de Haarlemse voorganger dat „een homoverbintenis een schuilhut is in het gebroken bestaan. Over het leven in die schuilhut mag naar mijn mening Gods zegen gebeden worden.”

De studie van ds. Mudde vormt een bijlage bij het in juni gepubliceerde rapport van de studiecommissie ambt en homoseksualiteit van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK). Die commissie concludeerde in meerderheid dat homoseksuele gemeenteleden ouderling of diaken kunnen worden in de kerkelijke gemeente. Tegelijkertijd stelde ze verdeeld te zijn over dit onderwerp. Twee leden van de commissie, ds. Mudde en de Kamper emeritus predikant ds. J. Bouma, schreven daarom op persoonlijke titel een bijlage waarin ze hun visie nader uiteenzetten. „De bijlagen vormen een onderbouwing van wat in het rapport aan opvattingen staat”, aldus commissievoorzitter mr. A. Wattèl.

Volgens ds. Mudde kunnen het Bijbelse huwelijk tussen man en vrouw en een homoverbintenis niet op één lijn gezet worden. Daarentegen verdient ook een homorelatie „zowel rechtsbescherming als gebed van Christus’ gemeente”, aldus de predikant. In zo’n relatie moeten Bijbelse principes als gerechtigheid, liefde en trouw tot hun recht komen, meent hij. „Gelet op de woorden gerechtigheid, liefde en trouw lijkt me dat het in de gemeente van Christus dulden van een echtscheiding die niet het gevolg is van overspel en het ruimte laten voor hertrouw na echtscheiding een beduidend pijnlijker compromis is dan het toestaan van een homoseksuele relatie.”

Ds. Bouma richt zijn studie vooral op de ambtsvisie. Hij concludeert dat voor een kerk die ruimte biedt aan homorelaties, er geen zwaarwegende argumenten zijn om leden met zo’n relatie niet tot ambtsdrager te kunnen kiezen.


Zie ook:

„Homo in NGK mag in ambt” (RD, 12 juni 2015)

NGK nemen nog geen besluit over homo in ambt (RD, 3 januari 2014)

Kerken in gesprek over homoseksualiteit (RD, 30 november 2013)

NGK: Onderzoek naar homo in ambt (RD, 12 februari 2011)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer