live

De Jonge: Scherpe stijging besmettingen is zorgelijk

De wereld kampt met het coronacrisis. Volg in dit liveblog het nieuws in binnen- en buitenland over de pandemie.

Webredactie5 July 2021 22:27

Advertentie

Einde liveblog

De redactie sluit dit liveblog.

50 nieuwe besmettingen na feestje Haagse studenten

Er zijn vijftig nieuwe besmettingen vastgesteld na een feestje van de Haagse studentenvereniging La Confrérie. Dat blijkt uit een interne mail die is gestuurd naar studenten van Hotelschool The Hague, meldt RTL Nieuws.

„Met gepaste voorbereiding hebben wij onze sociëteit op 30 juni en 1 juli geopend”, liet het bestuur van de vereniging weten. „Wij hebben de regels standvastig nageleefd en zijn alert geweest op pogingen tot fraude. Zo hebben wij iedere student die geen geldige QR-code had toegang geweigerd, zonder uitzonderingen. Het betreurt ons om te zien dat ons strakke deurbeleid deze uitbraak niet heeft kunnen voorkomen.”

Israël ziet lagere effectiviteit Pfizer tegen Delta-variant

Het vaccin van Pfizer/BioNTech is minder effectief in Israël sinds de Delta-variant van het coronavirus daar dominant is, maar voorkomt nog altijd veel ziekenhuisopnames. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is de doelmatigheid van het Duits-Amerikaanse vaccin gedaald naar 64 procent, terwijl dat in februari nog 95 procent was.

AFP_9DY8JY.jpg
beeld EPA, Jack Guez

Evengoed zorgt het middel nog voor een daling van 93 procent in ernstige ziektegevallen en ziekenhuisopnames, hoewel dat minder is dan in februari. De waarnemingen vielen overigens in de periode dat coronamaatregelen werden opgeheven.

De virusvariant die werd ontdekt in India zorgt sinds een aantal weken voor groeiende besmettingsaantallen in Israël, waar de vaccinatiegraad relatief hoog is. Zondag legden 334 mensen een positieve test af, vooral jongeren. Zoveel waren het er sinds eind april niet geweest. Onder hen veel mensen die al twee prikken hadden gehad.

De regering is van plan hier nader onderzoek naar te doen, kijkend naar zaken als eerdere medische aandoeningen en de datum van de inentingen. Nieuwe coronamaatregelen worden niet uitgesloten nadat tien dagen geleden werd besloten tot herinvoering van de kort daarvoor afgeschafte mondkapjesplicht in binnenruimtes.

Van de 9,3 miljoen Israëli’s zijn er ruim 5 miljoen volledig gevaccineerd, vooral met Pfizer/BioNTech. Een woordvoerder van Pfizer wilde geen commentaar geven op de cijfers van het Israëlische ministerie. Zij wees op onderzoek waaruit blijkt dat het vaccin beschermt tegen virusmutaties, hoewel soms enigszins minder.

Het aantal ernstig zieke coronapatiënten in Israël steeg maandag licht naar 35. Sinds ongeveer twee weken zijn in het land geen mensen overleden aan Covid-19.

Zes studenten besmet na feest bij studentenvereniging Groningen

Zes personen die afgelopen woensdag een groot feest van de Groningse studentenvereniging RKSV Albertus Magnus bezochten, zijn besmet met het coronavirus. Dat is naar voren gekomen uit bron-en contactonderzoek van de GGD, aldus de studentenvereniging op haar website.

Albertus Magnus meldt dat het mogelijke cluster van besmettingen is ontstaan ondanks het hanteren van Testen voor Toegang. „De nauwe contacten van de besmette personen zijn aan de hand van het bron-en contactonderzoek dringend verzocht om voor vijf dagen in quarantaine te gaan en zich op dag vijf te laten testen”, aldus Albertus Magnus. Ook de andere bezoekers van het feest kregen het advies zich te laten testen. Volgens RTV Noord waren er negenhonderd mensen naar het feest gekomen.

Albertus Magnus blijft deze week wel open, zoals eerder was gepland. De vereniging stelt dat dit besluit is genomen op advies van de GGD en dat Testen voor Toegang als maatregel wordt gehandhaafd. Ook zijn studenten gevraagd om contact op te nemen met het bestuur van de vereniging als zij positief testen op het coronavirus.

Discotheek Enschede: We namen juist extra voorzorgsmaatregelen

Discotheek Aspen Valley in Enschede had extra voorzorgsmaatregelen genomen op 26 juni, de eerste openingsavond na de lockdown. De uitbater van de uitgaansgelegenheid in Enschede zegt in een verklaring aan het ANP dat de documenten van bezoekers dubbel werden gecheckt en het personeel twee keer per week werd getest. Toch blijken veel bezoekers die in de uitgaansgelegenheid zijn geweest besmet met corona. De discotheek blijft dicht totdat er meer duidelijkheid is over de coronabesmettingen, aldus de uitbater.

Om de dubbele controle soepeler te laten verlopen, konden bezoekers geen tickets aan de deur kopen, aldus de Khalid Oubaha Company, een bedrijf dat meerdere horecagelegenheden uitbaat. Ook is het beveiligingsbedrijf waar de discotheek mee samenwerkte en het personeel uitgebreid ingelicht over de toegangsprocedure.

„Geen zorgen bij Nederlandse reizigers om Delta-variant”

Nederlanders maken zich in aanloop naar de zomervakantie geen zorgen over de Delta-variant van het coronavirus. Reisbrancheorganisatie ANVR zegt dat reizigers vooral vragen hebben over de geldende maatregelen op de plek van bestemming en benodigde testen, maar niet over het gevaar van de besmettelijkere coronavariant. „De Nederlander wil op vakantie, dat is duidelijk”, aldus een woordvoerder.

Dat onderschrijft reisorganisatie Corendon, dat vergeleken met de zomer van 2019 op 60 procent van het aantal boekingen zit en hoopt zo dicht mogelijk bij ‘normaal’ te komen. „We verwachten dat een grote groep mensen afwacht en kiest voor een lastminute zodra er meer bekend wordt”, zegt een zegsvrouw.

Sunweb ziet al een grotere vraag naar boekingen op het laatste moment. Er worden 30 procent meer lastminutes geboekt dan in dezelfde periode in 2019. „Het aantal dagelijkse boekingen ligt iets hoger dan dat we nodig hebben om ons doel voor deze zomer te realiseren”, aldus een woordvoerder. Populaire bestemmingen zijn Portugal, de Griekse eilanden, de Spaanse Balearen en Gran Canaria.

De ANVR waarschuwt voor te veel enthousiasme. „We horen van reisorganisaties dat er goed geboekt wordt, maar we gaan geen zomer tegemoet als voor corona.” De brancheorganisatie verwacht dat de omzet van het hoogseizoen 60 tot 70 procent lager uitkomt dan normaal, mede doordat Nederlanders eerder al kozen voor een verblijf in eigen land.

Engeland schrapt resterende coronamaatregelen over twee weken

Inwoners van Engeland hoeven vanaf 19 juli geen afstand meer te houden en kunnen ook weer naar grote bijeenkomsten. De mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en het advies om vanuit huis te werken vervallen. Mensen moeten „goed geïnformeerd” zelf gaan bepalen wat voor voorzorgsmaatregelen ze nemen.

AFP_9DY7AK.jpg
De Britse premier Boris Johnson. beeld AFP, Daniel Leal-Oliveas

Premier Boris Johnson maakte de langverwachte en eerder uitgestelde versoepelingen bekend op een persconferentie. Die zijn mogelijk dankzij het „succesvolle” vaccinatieprogramma, dat in het Verenigd Koninkrijk vroeger begon dan in andere landen. Daardoor kan Engeland over twee weken doorgaan in de route naar meer vrijheden.

Voor bijvoorbeeld nachtclubs en restaurants gelden dan geen maximale bezoekersaantallen meer. Daarmee komt een einde aan het „wettelijk dictaat” van beperkingen in het openbare leven, aldus de premier. Hij blijft naar eigen zeggen „uit bescherming en hoffelijkheid” een mondkapje dragen op drukke plekken.

Het aantal besmettingen stijgt weliswaar als gevolg van de Delta-variant en dat zal ook tot sterfgevallen leiden, erkende de premier, die benadrukte dat de pandemie „nog lang” niet voorbij is. De premier maande zijn landgenoten voorzichtig te blijven omgaan met de risico’s van Covid-19.

Johnson wil dat iedereen tegen half december een vaccin heeft gehad. Mensen onder de veertig hoeven nog maar acht in plaats van twaalf weken te wachten op een tweede prik. Van de volwassen Britten heeft inmiddels 86 procent een eerste injectie gehad en 64 procent een tweede.

Het versoepelingsbesluit wordt naar verwachting over een week officieel gemaakt. Het eerdere uitstel met vier weken zorgde voor veel teleurstelling.

Corona-uitbraak in Maastricht na barbecue cafémedewerkers

Zeker zeventien mensen hebben het coronavirus opgelopen bij een feestje voor cafémedewerkers in Maastricht. Dat aantal kan verder oplopen, aldus de GGD in Zuid-Limburg na berichten in regionale media.

De eigenaar van meerdere Maastrichtse cafés zegt tegen 1Limburg dat ongeveer vijftig medewerkers vorige week dinsdag samen waren gaan barbecueën om het einde van de lockdown te vieren. Volgens de GGD wordt dat verhaal bevestigd door het bron- en contactonderzoek. Onder de positief geteste personen zijn geen cafégasten, aldus de gezondheidsdienst.

De GGD noemt geen namen van cafés, maar zegt dat de besmettingen te maken hebben met horeca rond het Onze Lieve Vrouweplein in de Limburgse hoofdstad. De cafés zouden tijdelijk zijn gesloten. De GGD doet daarover geen uitspraken en de gemeente Maastricht was maandagmiddag niet bereikbaar voor toelichting.

Luxemburgse premier met corona zieker dan gedacht

De Luxemburgse premier Xavier Bettel heeft het coronavirus zwaarder te pakken dan gedacht. De 48-jarige Bettel is er „ernstig” aan toe en moet langer in het ziekenhuis blijven, laat de regering weten. Zijn toestand is wel „stabiel”.

De eerste minister, die pas eenmaal was ingeënt, werd zondag opgenomen omdat het zuurstofgehalte van zijn bloed te laag was. Hij zou maar een dag blijven ter observatie, maar de klachten houden aan. Bettel is in ademnood, maar ligt niet aan de beademingsmachine, zeggen ingewijden tegen persbureau AFP. Zijn artsen verwachten dat hij nog twee tot vier dagen in het ziekenhuis moet doorbrengen.

De Luxemburgse minister van Financiën mag voorlopig namens de regering besluiten ondertekenen, zodat het werk kan doorgaan. Bettel blijft de regering van afstand wel aansturen.
Bettel bleek vorige week zondag, twee dagen na een EU-top in Brussel, het virus onder de leden te hebben. Hij zou op de top geen nauw contact hebben gehad met premier Mark Rutte en de andere EU-leiders.

Advertentie

Gezondheidsraad: Geen bezwaar tegen Pfizer na AstraZeneca

Er is geen bezwaar om mensen na de eerste prik tegen corona met het vaccin van AstraZeneca, de tweede injectie met die van BioNTech/Pfizer toe te dienen. Dat staat in een advies van de Gezondheidsraad aan de minister van Volksgezondheid. De raad zegt zich te baseren op recent onderzoek dat aantoont dat deze combinatie een hoog niveau aan antistoffen oplevert.

Er is onderzoek gedaan naar de immuunreactie bij het combineren van verschillende vaccins. De 400 deelnemers van gemiddeld 58 jaar kregen of twee doses van hetzelfde vaccin, of een combinatie van eerst AstraZeneca en daarna BioNTech/Pfizer of omgekeerd. „Na een eerste dosis AstraZeneca leidde vaccinatie met BioNTech/Pfizer tot ten minste even goede of zelfs hogere niveaus van antistoffen vergeleken met twee doses AstraZeneca”, aldus de raad in het advies.

Wat in praktijk de effecten zullen zijn op bescherming tegen ziekenhuisopname of sterfte, daar kan de raad nog niets over zeggen. Mensen die twee verschillende prikken kregen, hadden wel vaker koortsgevoel, vermoeidheid, rillingen, hoofdpijn en spierpijn dan bij vaccinatie met twee keer hetzelfde vaccin. Die klachten verdwenen echter binnen enkele dagen, aldus de raad.

Het is geen goed idee om eerst Pfizer en dan AstraZeneca te geven. Die volgorde leidde in de onderzoeken zelfs tot lagere niveaus van antistoffen dan twee doses Pfizer.
Over een eventuele combinatie met het Moderna-vaccin zijn nog onvoldoende gegevens beschikbaar, aldus de raad.

Minister wil ook dat fysiek onderwijs de norm blijft

Fysiek onderwijs moet de norm blijven, vindt demissionair minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs. Maar er moet wel „genuanceerd” naar worden gekeken. „Digitaal onderwijs is niet altijd verkeerd”, zei ze in een debat in de Kamer over het mbo en hoger onderwijs ten tijde van corona.

In de Kamer was enige onrust ontstaan nadat een mbo-school in Rotterdam had aangekondigd na de zomer door te willen gaan met online lessen. „Afstandsonderwijs mag nooit normaal worden”, zei Jan Paternotte (D66). „Digitaal was een noodoplossing”, aldus Harm Beertema (PVV).

Partijen maken zich zorgen dat online les zal worden gebruikt als een verkapte bezuiniging. Door het coronavirus was het onderwijs in het mbo, hbo en de universiteit de afgelopen vijftien maanden bijna volledig digitaal. Het leidde onder meer tot eenzaamheid bij studenten.

Van Engelshoven snapt het sentiment dat iedereen nu weer naar fysiek naar college wil gaan. „Het is ontzettend belangrijk dat leerlingen en docenten elkaar ontmoeten op school.” Maar ze wees er ook op dat er al voor de coronacrisis een trend was om te kijken naar digitaal onderwijs.

Er zijn wel criteria voor online activiteiten. Het mag volgens de minister nooit gebeuren uit kostenoverweging of efficiency. „Het moet meerwaarde hebben voor de kwaliteit van het onderwijs.” Ze wees er ook op dat digitaal onderwijs niet goedkoper is dan fysiek les geven.

De Jonge: Scherpe stijging besmettingen is zorgelijk

Dat het aantal dagelijkse nieuwe coronabesmettingen snel toeneemt, is „wel iets om je zorgen over te maken”, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge. „Je moet waakzaam zijn.” Hij wil goed kijken of er daadwerkelijk veel meer mensen besmet raken, of dat de toename deels valt te verklaren doordat veel meer mensen zich laten testen. „Die analyse moeten we goed maken.”

Het lijkt erop dat vooral jongeren besmet raken, ook omdat die groep nu nog niet gevaccineerd is. Aan het begin van de tweede coronagolf werden ook vooral jongeren besmet, maar toen was de oude generatie nog niet geprikt. De hoop is dan ook dat de verspreiding beperkt blijft, en dat door vaccinaties veel minder mensen ziek worden. „We hebben ons écht zorgen te maken als de infecties zich weer gaan vertalen in ziekenhuisopnamen. We houden heel goed vinger aan de pols”, zegt De Jonge daarover.

Als het echt uit de hand loopt is het kabinet wel in staat snel in te grijpen, zegt De Jonge. „Het crisiskabinet blijft twee keer per week bijeen komen”, zegt de bewindsman over deze zomer.
Volgens hem is het overigens wel zeker dat de toename van de besmettingscijfers ook deels wordt veroorzaakt doordat mensen zich minder goed aan de basisregels houden. De afgelopen tijd liet het kabinet veel maatregelen los. „Maar als we vervolgens de maatregel die we nog wel hebben - namelijk de 1,5 meter - enorm laten versloffen, dan zie je dus de stijging die je hebt gezien”, zegt De Jonge.

Aantal nieuwe positieve tests neemt in rap tempo toe

Het aantal positieve coronatests blijft toenemen. Het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen kwam maandag uit op 1545, het hoogste aantal in bijna een maand tijd. Het is de eerste keer sinds 10 juni dat het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen boven de 1500 uitkomt.

Vergeleken met vorige week maandag is het aantal nieuwe besmettingen bijna verdrievoudigd. Toen ging het om 569 positieve tests. Sinds eind juni neemt het aantal positieve tests weer toe. Het gemiddelde aantal positieve tests over de laatste zeven dagen ligt nu op 979, vergeleken met 839 zondag en 737 zaterdag.

Het groeiend aantal positieve tests heeft mogelijk voor een deel te maken met Testen voor Toegang. Mensen die op stap willen moeten sinds vorige week een vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag laten zien om naar binnen te mogen. Daardoor zijn er de afgelopen dagen veel meer tests gedaan. Daarnaast gooit de Delta-variant van het virus roet in het eten. Veel scholieren liepen dit virus op in het buitenland en namen het mee terug naar Nederland. Ook de versoepelingen spelen mogelijk een rol, waardoor meer mensen bij elkaar komen.

Het aantal meldingen van sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met één. Zondag werd er geen enkel overlijden geregistreerd.

In Amsterdam werden verreweg de meeste besmettingen geteld afgelopen etmaal, in totaal 245. In Utrecht kregen 79 mensen een positieve testuitslag en in Breda 78. In Groningen en Rotterdam ging het om respectievelijk 74 en 69 nieuwe gevallen.

Toch weer meer coronapatiënten op intensive care

Het aantal ernstig zieke coronapatiënten op de intensive cares is gestegen naar 110. Het waren er zondag 99. Het was de eerste keer sinds september vorig jaar dat het landelijke aantal onder de 100 lag. Volgens de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn er in 24 uur dus 11 patiënten bijgekomen.

Op basis van één dagcijfer kunnen niet direct conclusies worden getrokken over de trend, maar de stijging is wel de grootste sinds 5 mei. De afgelopen twee maanden was bijna elke dag een daling te zien in de cijfers. Een maand geleden lagen nog zo’n 350 mensen met Covid-19 op de ic.

Op verpleegafdelingen liggen nog 126 coronapatiënten, evenveel als zondag. Overigens houdt het LCPS rekening met de mogelijkheid dat weekendcijfers niet helemaal compleet zijn.

Coronacluster Maastrichtse horeca: 4 zaken dicht

Een aantal horecazaken in de Maastrichtse binnenstad is gesloten vanwege een golf aan coronabesmettingen onder het personeel, meldt 1Limburg.

De cafés In de Karkol en De Bòbbel houden net als De Comedie en OLV2 de deuren voorlopig gesloten. Bij de vier zaken zouden in totaal 17 medewerkers besmet zijn. Personeelsleden zijn per mail op de hoogte gesteld. In dat bericht is hen ook op het hart gedrukt zich zo veel mogelijk aan de nog geldende coronamaatregelen te houden: „Het is nog niet voorbij. Houd afstand, was en desinfecteer met regelmaat je handen.”

De besmettingsgolf komt een week nadat de meeste coronabeperkingen in de horeca zijn opgeheven. Sinds 26 juni geldt er geen verplichte sluitingstijd meer en zijn mondkapjes niet langer verplicht voor bezoekers of personeel. Ook is er geen limiet meer voor het aantal bezoekers, mits er 1,5 meter afstand kan worden gehouden.

Weer nieuwe besmette jongeren disco Enschede

Het aantal mensen dat op 26 juni corona opliep in de Enschedese nachtclub Aspen Valley is gestegen tot 180, meldt de GGD Twente maandag. Dat zijn er vijftien meer dan gisteren.

„Je ziet dat het aantal nog steeds oploopt”, zegt een woordvoerder, „maar niet meer zo hard als de eerste dagen.” Eerder riep de GGD bezoekers op zich te laten testen. Hoeveel van de ongeveer zeshonderd feestgangers zich opnieuw hebben laten testen, weet de GGD niet. „Maar veel jongeren hebben gehoor gegeven aan onze oproep”.

Jongeren moesten bij de ingang een negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs of herstelbewijs laten zien. Hoe het kon gebeuren dat ondanks deze maatregelen toch zoveel jongeren besmet zijn geraakt, is volgens de woordvoerder nog niet te zeggen. Het AD schrijft dat er mogelijk is gesjoemeld met QR-codes uit de CoronaCheck-app.

Duitse regering verwerpt boete voor ‘vaccinspijbelaars’

De Duitse regering voelt er niets voor om weigeraars van een coronavaccinatie te beboeten. Berlijn verwerpt de suggestie van het Rode Kruis een geldstraf van 25 tot 30 euro in te voeren als je niet op een prikafspraak verschijnt.

De voorzitter van een afdeling van het Duitse Rode Kruis wil de boete voor „vaccinspijbelaars” om verspilling te voorkomen. Maar een regeringswoordvoerder zegt dat er geen plannen in die richting bestaan. Wel roept hij mensen op hun uitnodiging voor een vaccinatie op tijd af te zeggen, als zij toch niet ingeënt willen worden. Dan kan die dosis naar iemand die wel wil. De autoriteiten maken zich zorgen over het groeiend aantal mensen dat niet komt opdagen.

Het voorstel voor de boete leidt tot uiteenlopende reacties. De voorzitter van de christendemocratische regeringspartij CDU, Armin Laschet, vindt het niks. Maar de gezondheidsexpert van de sociaaldemocratische coalitiepartner SPD verwelkomt het idee.

Mensen weer uitgenodigd voor coronaprik door incompleet register

Mensen van wie de vaccinatie nog niet in het centrale register van het RIVM staat, kunnen mogelijk opnieuw een uitnodiging voor een coronaprik krijgen. Deze mensen worden meegenomen in een zogenoemde ‘veegronde’, waarbij het RIVM mensen uitnodigt die volgens het register nog geen prik hebben gehad.

Vissers Urk kunnen zaterdag coronavaccin zonder afspraak halen

Zo’n zeshonderd vissers uit Urk kunnen zaterdag zonder afspraak een coronavaccinatie halen. GGD Flevoland heeft de vaccinatielocatie in een sporthal aan de Vlechttuinen die dag speciaal voor hen gereserveerd.

ANP-409889738.jpg
beeld ANP, VINCENT JANNINK

Omdat de vissers meestal op zee zitten, is het lastig voor hen om een vaccinatie te halen of daar een afspraak voor te maken. Daarom kunnen zij zaterdag zonder afspraak het Janssen-vaccin krijgen. Dat is handig omdat daar maar één prik van nodig is. De vissers moeten wel hun identiteitsbewijs meenemen naar de vaccinatielocatie.

Ziekenhuizen Indonesië raken vol met coronapatiënten

Steeds meer ziekenhuizen in Indonesië zitten vol met coronapatiënten nu het aantal besmettingen blijft toenemen. Mensen met milde klachten worden daarom door de regering opgeroepen thuis te blijven.

Momenteel is 74 procent van de ziekenhuisbedden bezet. Ziekenhuizen in verschillende steden zitten volgens de Nationale Ziekenhuisvereniging al vol en kunnen geen nieuwe patiënten aan. Op sommige plekken worden al zieke mensen weggestuurd.

Delta-variant van coronavirus nu ook dominant in België

De Delta-variant van het coronavirus heeft nu ook in België de overhand. De zorgen over de mutant groeien. Die is besmettelijker dan eerdere varianten en rukt in heel Europa op.

De virusvariant stak voor het eerst de kop op in India. Delta greep vervolgens in het Verenigd Koninkrijk om zich heen, zozeer dat de regering in Londen grote versoepelingen van de coronamaatregelen moest uitstellen. Onder meer Portugal volgde, en ook in Duitsland is de variant inmiddels dominant. In Nederland is het vermoedelijk ook al zover.

Gezondheidsraad komt maandag met advies over combineren prikken

De Gezondheidsraad komt maandag aan het eind van de middag met zijn advies over het combineren van verschillende soorten vaccins tegen corona. Daarover is al enige tijd discussie.

Onderzoekers van de Universiteit van Saarland in Duitsland bijvoorbeeld stelden kortgeleden dat mensen die na de eerste prik met AstraZeneca een tweede injectie met Pfizer/BioNTech krijgen, een betere afweer tegen het coronavirus ontwikkelen dan na een tweede dosis AstraZeneca.

Jongeren geboren in 2006 kunnen prikafspraak maken

Jongeren die in 2006 zijn geboren, kunnen sinds maandagochtend 10.00 uur een afspraak maken voor een coronaprik, melden minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge en het RIVM.

Australische minister: run op vaccins is net The Hunger Games

De gezondheidsminister van de Australische staat New South Wales vergelijkt gevaccineerd worden met The Hunger Games, een populaire boek- en filmreeks waarin jongeren tot de dood tegen elkaar moeten strijden. Door een tekort aan vaccins verloopt de inentingscampagne tegen Covid-19 trager dan in de meeste ontwikkelde landen.

Minister Brad Hazzard meent dat het tekort ertoe heeft geleid dat mensen in paniek op zoek zijn naar een coronaprik. Zo staan mensen onverwachts op de stoep bij priklocaties en proberen ze telefonisch afspraken te maken. Volgens Hazzard van New South Wales, de meest bevolkte staat van Australië, geeft „de jacht op de vaccins” een „Hunger Games-gevoel”. In het land met 25 miljoen inwoners is zo’n 7 procent volledig ingeënt.

Australië telt dankzij strenge maatregelen ook relatief weinig besmettingen. Dat komt door de grenzen grotendeels dicht te houden en korte lockdowns in te voeren. Premier Scott Morrison maakte vorige week een stappenplan bekend voor het heropenen van de grens en het beëindigen van deze korte lockdowns. Dit plan is afhankelijk van het vaccinatietempo.

De inentingscampagne is sterk afhankelijk van het AstraZeneca-vaccin, dat wordt aanbevolen aan 60-plussers. Australië heeft weinig doses van andere vaccins. Iedereen vanaf 40 jaar kan nu een prikafspraak maken. Sommige jongere Australiërs kunnen ook al worden gevaccineerd. Zij krijgen het Pfizer/BioNTech-middel, maar kunnen in overleg ook het AstraZeneca-vaccin krijgen.

Volgens Hazzard is het makkelijk om achteraf kritiek te uiten op de centrale regering in Canberra. „Ik denk dat ze hun best hebben gedaan”, aldus de regionale gezondheidsminister. „Maar totdat we genoeg vaccins hebben en genoeg huisartsen in de frontlinie die de vaccins kunnen toedienen, zullen we hier effectief The Hunger Games blijven houden.”

Aantal besmette jongeren disco Enschede naar circa 165

Het aantal mensen dat vorige week zaterdag corona opliep bij uitgaansgelegenheid Aspen Valley in Enschede, is verder opgelopen. Inmiddels is van ongeveer 165 mensen bekend dat ze besmet zijn geraakt, van de naar schatting 600 bezoekers op die avond.

„Coronamaatregelen in Engeland op 19 juli grotendeels opgeheven"

De nog resterende coronamaatregelen in Engeland worden vanaf 19 juli opgeheven. Dat zal de Britse premier Boris Johnson maandag naar verwachting tijdens een persconferentie bekendmaken. De Britse regering meldt dat Johnson zijn plannen uiteen zal zetten voor de laatste versoepelingen in Engeland, waaronder zijn plannen rondom afstand houden, het dragen van mondkapjes en thuiswerken.

Volgens de Britse regering neemt het aantal besmettingen in het land vanwege de Delta-variant weliswaar toe, maar dit resulteert vooralsnog niet in meer ziekenhuisopnames of sterfgevallen.

Naar verwachting zal Johnson tijdens de persconferentie zeggen dat mensen zullen leren leven met het coronavirus, zoals ze dat op dit moment al doen met de griep. Zo zullen nog steeds mensen ernstig ziek worden door het virus en aan de gevolgen ervan overlijden, maar dit zal veel minder voorkomen dan voor de grootschalige vaccinatiecampagne in het Verenigd Koninkrijk.

Het Verenigd Koninkrijk bevindt zich in een relatief vergevorderd stadium van zijn vaccinatiecampagne. Zondag had 86 procent van de bevolking tenminste één prik gehad. 64 procent heeft ook al een tweede vaccin ontvangen.

Desondanks neemt het aantal besmettingen in recente weken weer toe als gevolg van de Delta-variant van het virus dat inmiddels dominant is. Om die reden werden de laatste versoepelingen eerder met vier weken uitgesteld, zodat meer mensen zich eerst konden inenten.

Op 12 juli wordt de knoop over het door laten gaan van de versoepelingen definitief doorgehakt.

Biden kijkt terug op jaar coronavirus tijdens 4 juli-viering VS

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de nationale Onafhankelijkheidsdag zondag aangegrepen om de voortgang te vieren in de strijd tegen de coronapandemie. In de tuin van het Witte Huis waren duizend mensen uitgenodigd voor een plechtigheid. Dit was het grootste evenement in het Witte Huis sinds het aantreden van Biden, schrijft The New York Times.

De president vergeleek de onafhankelijkheidsverklaring van 4 juli 1776 met de voortgang in de strijd tegen de coronavirus. „245 jaar geleden riepen we onze onafhankelijkheid van een verre koning uit. Vandaag zijn we dichterbij dan ooit om onze onafhankelijkheid van een dodelijk virus uit te roepen.”

„Deze 4 juli is een speciale viering, omdat we herrijzen uit een jaar van pandemie en isolatie. Een jaar van pijn, angst en hartbrekend verlies”, sprak de president bij een speciale plechtigheid in het Witte Huis. „We willen nooit meer zijn waar we vorig jaar waren”, aldus Biden. Meer dan 600.000 Amerikanen zijn overleden aan Covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt. „Het virus verlamt ons land niet langer en het is aan ons om te zorgen dat het dat nooit meer doet”, zei de president. In zijn toespraak noemde Biden vaccineren „het meest patriottische om te doen”.

Een jaar eerder werden vrijwel alle feesten op Onafhankelijkheidsdag afgelast wegens de pandemie. Dit jaar was aanzienlijk meer mogelijk. In de ochtend kon de jaarlijkse optocht in de hoofdstad Washington D.C. doorgaan en ’s avonds gingen feestgangers naar het Witte Huis. Voor het feest bij de presidentiële woning waren onder meer hulpverleners uitgenodigd. Buiten het terrein was extra beveiliging sinds de bestorming van het Capitool versoepeld en kon een groot publiek bij de hekken van het Witte Huis het feest volgen.

Na de speech van Biden vond een vuurwerkshow van zeventien minuten plaats. Ook in New York was een grote vuurwerkshow. Daar waren vijftig technici overdag bezig met het inladen van ruim 65.000 stuks vuurwerk op vijf losse boten.

Gommers verwacht niet dat Delta-variant tot lockdown zal leiden

Intensive care-arts Diederik Gommers ziet niet snel gebeuren dat Nederland door de oprukkende Delta-variant weer op slot zal moeten. „Op dit moment verwachten we niet dat de ziekenhuizen overlopen en dat we weer in een lockdown moeten. We denken dat we het kunnen controleren”, zegt hij in de podcast Vraag het Gommers van BNR.

ANP-423320137.jpg
Gommers. beeld ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Gommers denkt net als veel andere deskundigen dat de Delta-variant in het najaar dominant zal zijn in Nederland. Daar gaat ook het RIVM van uit. Hoewel een nieuwe lockdown volgens Gommers niet voor de hand ligt, ziet hij wel een aantal risico’s. Zo is nog onbekend hoe lang vaccins precies bescherming bieden tegen het coronavirus. „Dat gaan we in de gaten houden, misschien moeten de 70- en 80-jarigen een extra prik krijgen”, aldus de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC).

Positief is wel dat de vaccinatiegraad onder ouderen hoog is. „De vraag is vooral of mensen die besmet raken ernstig ziek worden. Onder ouderen is het percentage gevaccineerden boven de 80 procent.”

Ook het gedrag van mensen blijft heel belangrijk, benadrukt Gommers. Daarop wijst ook viroloog Ab Osterhaus in De Telegraaf. Hij wijst nog eens op het risico van besmettingen tijdens vakanties in het buitenland. „Er zijn nog steeds gedeelten van de Nederlandse bevolking die niet goed beschermd zijn”, waarschuwt Osterhaus. „Ten eerste tieners, die overigens nu wel gevaccineerd mogen worden. Maar vooral onder twintigers en dertigers zijn er mensen die nog geen volledige bescherming genieten.”

De viroloog vreest op termijn ook meer besmettingen in achterstandswijken, waar minder mensen zich laten vaccineren. „Er is best kans op een nieuwe golf in de herfst”, zegt hij. Positief is wel dat jongeren niet snel in het ziekenhuis belanden na een coronabesmetting. Ook ziet het ernaar uit dat mensen die volledig zijn gevaccineerd ook goed zijn beschermd tegen de Delta-variant.

Premier Luxemburg in ziekenhuis opgenomen vanwege corona

De Luxemburgse premier Xavier Bettel is een week na zijn positieve coronatest opgenomen in het ziekenhuis. Daar worden extra testen en onderzoeken gedaan, maakte de regering bekend. Uit voorzorg blijft het regeringshoofd 24 uur ter observatie in de kliniek.

De 48-jarige minister-president bleek afgelopen zondag na de EU-top in Brussel besmet te zijn. Volgens een woordvoerder had hij in eerste instantie milde klachten zoals koorts en hoofdpijn en zette hij zijn werk vanuit huis voort. Ook ging Bettel tien dagen in quarantaine.

Tijdens de top had de premier volgens zijn staf geen nauw contact met andere Europese leiders. Naar eigen zeggen heeft Bettel een coronavaccinatie gehad.

Quarantaineplicht vervalt voor gevaccineerden na contact

Mensen die al volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus hoeven vanaf donderdag 8 juli niet meer in quarantaine als ze in nauw contact zijn geweest met iemand die besmet is geraakt, bijvoorbeeld een gezinslid. Dit geldt volgens een woordvoerster van de koepelorganisatie GGD GHOR voor mensen die veertien dagen eerder de (laatste) prik hebben gehad en daarmee voldoende bescherming hebben opgebouwd.

Quarantaine was tot nu toe voorschrift voor mensen met gezinsleden die positief zijn getest. Voor gevaccineerden golden dezelfde coronaregels als voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Daar komt donderdag verandering in.

De nieuwe regels gaan ook voor twee andere groepen gelden. Dat betreft de groepen mensen die minder dan zes maanden geleden Covid-19 hebben gehad. De immuniteit geldt ook voor mensen die al eerder Covid-19 hebben gehad en langer dan veertien dagen geleden minimaal eenmaal zijn gevaccineerd. Voor deze groepen vervalt de quarantaineplicht als iemand in hun huishouden of een ander nauw contact positief is getest.

De GGD blijft bron- en contactonderzoek uitvoeren. „Iedereen die positief getest wordt krijgt een bron- en contactonderzoek”, benadrukt de woordvoerster van GGD GHOR Nederland.

Voor het eerst in maanden minder dan 100 coronapatiënten op ic’s

Voor het eerst sinds september 2020 zijn er minder dan honderd bedden op de intensive care (ic) bezet door coronapatiënten. In totaal liggen er nu 99 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat blijkt zondag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op 22 september vorig jaar hadden ic’s voor het laatst minder dan honderd (destijds 91) coronapatiënten onder hun hoede. Zaterdag lagen nog 102 coronapatiënten op intensive cares in Nederlandse ziekenhuizen. Op de ic’s werden sinds zaterdag geen nieuwe coronapatiënten opgenomen. De afgelopen zes dagen kwam er op de ic’s slechts één nieuwe patiënt met Covid-19 bij.

Op de verpleegafdelingen liggen nog 126 coronapatiënten, twee minder dan zaterdag. Wel waren er vier nieuwe opnames van coronapatiënten op de verpleegafdelingen, terwijl dat er de dag ervoor nog acht waren. Het totaal aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen bedraagt nu 225.

Franse minister waarschuwt voor vierde coronagolf

De Franse minister Olivier Veran van Volksgezondheid roept niet-gevaccineerde inwoners op zich alsnog snel te laten inenten tegen het coronavirus. Hij waarschuwde op Twitter dat het land op weg kan zijn naar een vierde Covid-19-golf door de zeer besmettelijke Delta-variant die ook in Frankrijk steeds meer om zich heen grijpt.

„Vijf dagen lang is het besmettingspercentage niet gedaald, het stijgt weer. Vanwege de Delta-variant die erg besmettelijk is. Het Britse voorbeeld laat zien dat een vierde golf vanaf eind juli mogelijk is”, twitterde Veran. „We moeten nog sneller gaan qua vaccinatie. Ons land is in een race tegen de klok.”

RIVM meldt opnieuw meer positieve coronatests

Het aantal positieve coronatests is opnieuw gestegen. Het RIVM meldt zondag 1239 positieve tests, tegenover 1135 (na correctie) zaterdag.

Zaterdag was het de eerste keer in ruim twee weken tijd dat het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen boven de 1000 lag. Op 12 juni werden voor het laatst meer positieve tests gemeld, dat waren er toen 1240. Daarna werden het er steeds minder, met 504 op 27 juni als laagste aantal in lange tijd. Maar sinds eind juni neemt het aantal positieve tests weer toe.

Het gemiddelde aantal besmettingen over de laatste zeven dagen ligt nu op 843, tegenover 738 zaterdag en 621 vorige week zondag. De gemeente Amsterdam telt met 165 het grootste aantal positieve tests, gevolgd door de gemeenten Rotterdam (63), Groningen (62), Enschede (43) en Utrecht (37).

Het RIVM meldt zondag geen nieuwe sterfgevallen als gevolg van Covid-19.

Vorig liveblog

Lees hier het vorige liveblog.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Corona

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer