Kerk & religie

CGK nemen homostandpunt onder de loep

De christelijke gereformeerde kerk in Zwolle, waar ds. H. C. Mijnders predikant is, heeft een andere visie op homoseksualiteit dan het kerkverband. Wat is het officiële standpunt van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK)?

Redactie kerk
2 November 2015 11:33Gewijzigd op 15 November 2020 23:01
De generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken in de Oenenburgkerk in Nunspeet in 2013. De landelijke kerkvergadering besprak onder meer een rapport een homoseksualiteit. beeld Sjaak Verboom.
De generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken in de Oenenburgkerk in Nunspeet in 2013. De landelijke kerkvergadering besprak onder meer een rapport een homoseksualiteit. beeld Sjaak Verboom.

Heeft de generale synode zich ooit uitgesproken over homoseksualiteit en homorelaties?

Ja, in 2013. Na jarenlange studie en veel overleg ging de landelijke kerkvergadering unaniem akkoord met een rapport over homoseksualiteit.

Wat staat daar, kort gezegd, in?

In het rapport erkennen de CGK dat er in het verleden te weinig specifieke aandacht is geweest voor pastoraat inzake homoseksualiteit en homoseksuele relaties. Seksuele omgang tussen mensen van gelijk geslacht en relaties waarin die omgang gestalte krijgt, zijn volgens de CGK echter niet in overeenstemming met het Woord van God. Een gemeentelid met een homoseksuele relatie kan niet worden toegelaten tot het doen van openbare geloofs­belijdenis, de heilige doop en de viering van het heilig avondmaal.

En als plaatselijke kerken het daar niet mee eens zijn?

Dan kunnen ze een zogeheten revisieverzoek indienen. Dat is wat de kerk in Zwolle en dertien andere gemeenten hebben gedaan. De generale synode gaat die volgens jaar nauwkeurig bekijken. Als de argumenten steekhoudend en Bijbels zijn, wordt het huidige rapport aangepast. Zo niet, dan moeten kerken zich aan het synodebesluit conformeren.


Lees ook

„Te weinig aandacht voor homo in kerk”, Reformatorisch Dagblad (28 november 2013)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer