Bodar op CHE: Maak niet zo’n verschil tussen hoofd- en handwerk
De zin van werk is ook de zin van leven. Jammer dat er nog steeds zo’n verschil wordt gemaakt tussen hoofd- en handwerk. Voor elk mens geldt: zijn eerste roeping is dienstbaarheid.
Prof. dr. Antoine Bodar, priester, theoloog, auteur en opiniemaker, was donderdagmiddag gastspreker bij de opening van het academisch jaar op de Christelijke Hogeschool Ede (CHE).
Hij maakte zijn gehoor –medewerkers en relaties van de CHE– direct duidelijk dat hij niet uit Rome was gekomen om iets nieuws te vertellen. „U weet alles al wat ik ga zeggen, maar het kan geen kwaad om het aan het begin van een nieuw studiejaar nog eens op een rijtje te zetten.”
De tekst in Genesis 3 –de mens zal in het zweet zijns aanschijns zijn brood eten– wordt volgens Bodar als negatief ervaren, „maar ik wil hem juist positief duiden. Werken is goed voor de mens. Tegelijk moeten we ons werk relativeren. De een heeft vijf talenten, de ander twee, of één. Helaas halen velen in onze tijd gelijkheid en gelijkwaardigheid door elkaar. We zijn niet gelijk. gelukkig niet. Ieder heeft zijn eigen bekwaamheid: een grote troost.”
Zinloos werk bestaat niet, stelde de priester. „Elk werk is nodig en is dienst aan de gemeenschap. Blijf trouw aan je talent, aan je roeping. Jammer dat er nog steeds zo’n verschil wordt gemaakt tussen hoofd- en handwerk. We moeten handwerk meer waarderen. Goed onderwijs is Bildung, de vorming van de héle mens. Niet alleen van zijn hoofd.”
De eerste roeping van elk mens, aldus Bodar, is dienstbaarheid. „Beidt uw tijd, staat er zo mooi op de Beurs van Berlage in Amsterdam. Tegelijk zeg ik: relativeer de betekenis van uw werk. Ironie kan daarbij helpen. In Lukas 17 staat: Als we alles gedaan hebben wat we moesten doen, dan zijn we nog maar onnutte dienstknechten.”
Bodar adviseerde ontspannen om te gaan met het werk. „U hoeft niet alles te weten. U kúnt niet alles weten. Waarom zou u zich niet gewoon kwetsbaar opstellen in uw werk?”
De mens hoeft „ten diepste” niets anders te doen dan zijn roeping te volgen, aldus de rooms-katholieke gastspreker op de protestantse hogeschool. „Maar ik zeg er bij: Dat is voor iemand die aan een mooie onderwijsinstelling als de CHE werkt makkelijker dan voor iemand in de fabriek.”