Muziek
Restauratie Schnitgerorgel Grote Kerk Zwolle van start

Dankzij een Zwolse geldschieter kan er op dinsdag 26 april een begin worden gemaakt met de restauratie van het Schnitgerorgel in Academiehuis Grote Kerk Zwolle, voorheen de Grote of Sint-Michaëlskerk.

Redactie muziek
Het Schnitgerorgel in Zwolle. beeld Sjaak Verboom
Het Schnitgerorgel in Zwolle. beeld Sjaak Verboom

Dat meldt RTV Oost woensdag. De restauratie van het orgel uit 1721, dat honderd jaar lang het grootste van Nederland was, moet begin 2025 zijn afgerond.

Restaurateurs kijken onder meer naar het houtwerk dat in de loop der jaren is afgebrokkeld. Ook het pijpwerk zal in zijn originele kleuren worden hersteld. Dat kreeg ooit soberder kleuren, maar uit eerder onderzoek bleek al wat de oorspronkelijke kleuren waren. Begin 2025 moet de oorspronkelijke Schnitgerklank weer door de kerk klinken. Volgens de website van Academiehuis Grote Kerk Zwolle gaan de totale kosten van de restauratie ruim 1,9 miljoen euro bedragen.

Arp Schnitger bouwde 170 orgels in Nederland en Duitsland, sommige samen met zijn zoons. Hiervan zijn er nog dertig over. Het Zwolse Schnitgerorgel werd gebouwd tussen 1719 en 1721. Het telt vier klavieren, 64 registers en meer dan 4000 pijpen. Het was bij de oplevering in 1721 door de gebroeders Frans Casper en Johann George Schnitger, zoons van Arp Schnitger, het grootste instrument in ons land. Volgens de Canon van Nederland behoort het orgel tot de belangrijkste orgels uit de achttiende eeuw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer