Kerk & religievijf vragen aan
”De Verkenners” gaan op pad in Israël

„Kinderen op een positieve manier verbinden met Israël en het Joodse volk is ons verlangen”, zegt Martha Groothedde van het videoproject ”De Verkenners”.

De video's van De Verkenners worden in Israël opgenomen. beeld De Verkenners
De video's van De Verkenners worden in Israël opgenomen. beeld De Verkenners

Groothedde (39) is medewerker van het videoproject, dat deze week is gelanceerd. Ze presenteert de video’s samen met haar man. Het echtpaar is in 2018 namens het Centrum voor Israëlstudies (CIS) uitgezonden naar Israël. Het videoproject is een initiatief van het CIS, het Steunfonds Israël / Isaac Da Costa en Stichting Steun Messiasbelijdende Joden.

18150377.JPG
Martha Groothedde. beeld Martha Groothedde

Elke week verschijnt een nieuwe video met informatie over Bijbelse plaatsen, gewoonten en feesten op de website www.deverkenners.info. De video’s zijn vooral bedoeld voor de oudere kinderen in het basisonderwijs.

Waar komt de naam ”De Verkenners” vandaan?

„Toen Jozua de Jordaan wilde oversteken, stuurde hij twee mannen om het Beloofde Land te verkennen. Net als deze verkenners gaan wij in de video’s op pad om Israël te ontdekken.”

Hoe is dit idee ontstaan?

„We willen dat kinderen de Bijbel beter begrijpen. De Bijbel is via het Joodse volk tot ons gekomen. Het grootste gedeelte van de verhalen speelt zich in Israël af. Ook waren de schrijvers van de Bijbel Joden. Het is daarom behulpzaam om een beeld te hebben van het land Israël en om wat van de cultuur af te weten.”

In welke behoefte voorzien de video’s?

„De mainstream media geven een eenzijdig beeld van wat er gebeurt in Israël. De berichtgeving rondom spelende conflicten kan antisemitisme tot gevolg hebben. Wij vinden het belangrijk dat de eerste kennismaking van kinderen met Israël een positieve ervaring is. Er is nog zoveel meer in Israël wat we de kinderen willen meegeven.”

Hoe bereiken jullie de kinderen?

„We hebben gekozen voor een korte video. Zo kan een leerkracht er een laten zien na het vertellen van een Bijbelse geschiedenis. Ook kunnen verenigingen baat hebben bij de video’s. We hebben vergaande gesprekken met onderwijsinstanties zodat leerkrachten de video’s kunnen gebruiken.”

Waarom hebben drie verschillende organisaties de handen ineen geslagen?

„Tussen deze organisaties is twee jaar geleden, naar aanleiding van een noodhulpfonds, een goede band ontstaan. We hebben elk onze eigen doelstellingen. Toch is er samen meer mogelijk. Waar we elkaar kunnen vinden, doen we dat graag.”

Martha Groothedde, projectmedewerker van 
”De Verkenners”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer