Kerk & religieNoord-Korea
Europarlementariër Ruissen: Aandacht voor christenen Noord-Korea lijkt verslapt

De situatie van christenen in Noord-Korea verdient meer aandacht. Daar pleitte SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen voor in een webinar over het thema.

Redactie kerk
5 April 2022 21:57
Noord-Koreaanse militairen tijdens een parade in de hoofdstad Pyongyang. beeld AFP, Ed Jones
Noord-Koreaanse militairen tijdens een parade in de hoofdstad Pyongyang. beeld AFP, Ed Jones

Dagen achtereen moest Kim met gekruiste benen zitten. Op de minste beweging volgden stokslagen. Ook leed ze permanente honger. Net als veel medegevangenen in Noord-Korea. Zo verloor Lee tijdens haar gevangenschap 36 kilo lichaamsgewicht. „Een dunne laag huid en botten, meer was ik niet.”

Het zijn slechts enkele getuigenissen van de onmenselijke omstandigheden in Noord-Koreaanse gevangenissen en kampen, opgetekend door Korea Future. Deze organisatie onderzoekt mensenrechtenschendingen in Noord-Korea. Ten minste 306 ernstige mishandelingen van christenen wist de groep te documenteren.

Een nieuw rapport van Korea Future werd vorige week woensdag gepresenteerd in het Europees Parlement tijdens een webinar, georganiseerd door Europarlementariër Ruissen. De bijeenkomst stond in het teken van christenvervolging
in Noord-Korea, een thema waarover aanstaande woensdag gedebatteerd zal worden in het Europees Parlement. Verschillende deskundigen lieten hun licht schijnen over de mensenrechtensituatie in het land.

Schijnwerpers

De executie van tientallen kerkgangers in Noord-Korea die onlangs gemeld werd door Open Doors, geeft opnieuw aan hoe ernstig de situatie in het land is, zei Ruissen. „Het is hard nodig dat we de schijnwerpers weer richten op de christenvervolging in Noord-Korea”, aldus de Europarlementariër. „De aandacht lijkt wat verslapt: bij Noord-Korea gaat het vaak over de kernwapens en het isolement.”

„Helaas staat Noord-Korea nu minder in de spotlights dan andere landen”, merkte ook Kees van der Staaij op. De fractievoorzitter van de SGP in de Tweede Kamer noemde dat „een miskenning van het grote onrecht dat er plaatsvindt.” Hoe vruchteloos de pogingen om de situatie daar te verbeteren ook lijken, het blijft de opdracht van onder meer parlementen om dat te proberen, zei hij.

Schattingen over het aantal christenen in het zo gesloten land lopen uiteen. Volgens Open Doors gaat het om honderdduizenden gelovigen. Zij worden zwaar vervolgd. Wie openbaar komt als christen, verdwijnt onherroepelijk in een kamp of wordt zelfs gedood. Leider Kim Jong-un ziet het geloof als een bedreiging voor de verering van de Kim-dynastie. Noord-Korea prijkt al jaren aan de top van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

De vervolging van religieuze minderheden in Noord-Korea is zo systematisch, dat die kan worden aangemerkt als genocide. Dat stelde een van de sprekers, directeur Greg Scarlatoui van het Comité voor mensenrechten in Noord-Korea. Scarlatoui: „Het is bijna niet voor te stellen dat hoofdstad Pyongyang ooit vol stond met kerken. De stad werd zelfs ”het Jeruzalem van het Oosten” genoemd.”

Resolutie

Woensdag gaat het Europees Parlement in debat over de mensenrechtensituatie in Noord-Korea, inclusief de vervolging van religieuze minderheden. Het thema is op initiatief van de Eurofractie waar Ruissen lid van is, de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), op de agenda gekomen.

Donderdag zal het Parlement stemmen over een gerelateerde resolutie. Over de inhoud daarvan wordt nog onderhandeld. Inzet is om China en Rusland op te roepen geen gevluchte Noord-Koreanen terug te sturen, maar door te laten gaan naar bijvoorbeeld Zuid-Korea.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer