Kerk & religie
Protestantse gemeente Vlaardingen stoot Grote Kerk af; waarschijnlijk stadsbibliotheek in kerk

De protestantse gemeente in Vlaardingen stoot de Grote Kerk aan de Markt af. Het college van kerkrentmeesters en de algemene kerkenraad hebben dat gezamenlijk besloten.

Van onze correspondent
De Grote Kerk aan de Markt in Vlaardingen. beeld RD, Anton Dommerholt
De Grote Kerk aan de Markt in Vlaardingen. beeld RD, Anton Dommerholt

De protestantse gemeente kampt al een aantal jaren met een begrotingstekort. Voor dit jaar is er ongeveer 200.000 euro te weinig om alle kosten te deken. Een van de oorzaken is het afnemende ledental.

Een grote kostenpost vormen het beheer en het onderhoud van de vijf kerkgebouwen, aldus kerkenraad en kerkrentmeesters in een verklaring. „Cijfers laten zien dat de kosten voor de Grote Kerk structureel hoger liggen dan de kosten voor de andere kerkgebouwen.” De laatste tien jaar is geprobeerd met verhuur de begroting sluitend te krijgen, maar ondanks veel inzet is dat onvoldoende gelukt. „Helaas stelt de burgerlijke gemeente Vlaardingen niet of nauwelijks subsidie beschikbaar om het monumentale kerkgebouw te onderhouden. Er zijn wel subsidies voor bepaald onderhoud, maar die dekken niet structureel alle kosten.”

Gereformeerde Bond

In de wijkgemeente rondom de Grote Kerk zijn verschillende kerkelijke stromingen aanwezig, „van traditioneel tot evangelisch.” Vaak gaan in de erediensten predikanten uit de kring van de Gereformeerde Bond voor. De wijkkerkenraad zegt „niet anders te kunnen dan instemmen met het besluit.” Daarbij is sprake van teleurstelling. „Alle jaren is het gelukt om het kerkgebouw te onderhouden en nu, in deze welvarende tijd, lukt het ons niet meer.”

18139117.JPG
beeld protestantse gemeente Vlaardingen

Voordat de kerk wordt afgestoten moet de wijkgemeente „een passende en volwaardige alternatieve vierplaats” krijgen. „Omdat het aankopen van een nieuw gebouw niet bijdraagt aan het verbeteren van de financiële situatie, moet de oplossing gevonden worden binnen de bestaande gebouwen van de protestantse gemeente.” De wijkkerkenraad verwacht dat de wijkgemeente dit jaar nog de Grote Kerk zal verlaten. Ze kan voor activiteiten wel gebruik blijven maken van wijkgebouw De Dijk.

Stadsbibliotheek

Waarschijnlijk komt in de Grote Kerk de stadsbibliotheek van Vlaardingen. Daarover is de protestantse gemeente in gesprek met de gemeente Vlaardingen, de bibliotheek en Stadsherstel Maassteden. Stadsherstel zou dan de kerk overnemen en verhuren aan de gemeente, die vervolgens de kerk herbestemt tot bibliotheek.

De Grote Kerk, een rijksmonument, domineert al eeuwen het beeld van Vlaardingen. Mogelijk was er al in de achtste eeuw een kerk. Het eerste stenen kerkgebouw werd in de twaalfde eeuw gebouwd. In de volgende eeuwen werd deze kerk met de toren vele malen uitgebreid en heropgebouwd na onder andere een grote stadsbrand in de zestiende eeuw en ernstige verzakkingen. In de zeventiende en de achttiende eeuw (1744) kreeg het gebouw zijn uiteindelijke vorm: een sober en strak vormgegeven driebeukige hallenkerk met ingebouwde toren. Tussen 1969 en 1973 werd de kerk grondig gerestaureerd. Hierbij is het interieur sterk gewijzigd. Zo werden de banken vervangen door stoelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer