Kerk & religiepredikantsvacatures
Gereformeerde Bond: Gebed nodig vanwege zorgelijk aantal predikantsvacatures

Het aantal predikantsvacatures in gemeenten die zich rekenen tot de Gereformeerde Bond (GB) in de Protestantse Kerk is „heel zorgelijk.” De GB roept op deze „nood” een plek te geven in de voorbede.

Redactie kerk
Woordvoerster Marloes Nouwens van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) zegt desgevraagd dat het erop lijkt dat de toename van het aantal predikantsvacatures speelt in de breedte van de kerk. beeld Anton Dommerholt
Woordvoerster Marloes Nouwens van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) zegt desgevraagd dat het erop lijkt dat de toename van het aantal predikantsvacatures speelt in de breedte van de kerk. beeld Anton Dommerholt

Het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond doet donderdag in De Waarheidsvriend, het weekblad van de GB, een oproep tot voorbede op zondag 13 februari. In een begeleidend artikel schrijft algemeen secretaris P. J. Vergunst dat het aantal predikantsvacatures in gemeenten die zich rekenen tot de GB toenam van 58 in de zomer van 2019 tot 79 nu. „Het maakt ons duidelijk dat het aantal predikanten dat afscheid neemt en terugtreedt, groter is dan de generatie die aantreedt.”

Het aantal hervormd-gereformeerde proponenten dat op een beroep wacht, is relatief klein, zegt Vergunst desgevraagd. „Sommigen moeten lang wachten.”

Hij heeft niet de indruk dat het een probleem is dat diverse gemeenten een deeltijdberoep uitbrengen, terwijl een predikant of proponent voltijd aan de slag zou willen. „Ik ken maar enkele gemeenten die een predikantsplaats voor 50 of 60 procent hebben. Veel dorpsgemeenten kennen zeker nog 80 procent. En die beroepen.”

Woordvoerster Marloes Nouwens van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) zegt desgevraagd dat het erop lijkt dat de toename van het aantal predikantsvacatures speelt in de breedte van de kerk. „Ik wil voorzichtig zijn, want er zijn geen harde analyses. Wel is het zo dat het afgelopen jaar rond de 120 predikanten met emeritaat zijn gegaan en dat er 20 tot 25 proponenten bij gekomen zijn.”

Ze maakt daarbij de kanttekening „dat de kerk krimpt. Daardoor zal het aantal formatieplaatsen iets afnemen, maar niet met honderd tegelijk.”

Zie ook pagina 2

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer