Opiniecommentaar

Ethische ommezwaai onder regering-Scholz

In Duitsland waait op ethisch gebied een nieuwe wind. De regering-Scholz is amper uit de startblokken of minister van Justitie Marco Buschmann stelt dat artsen op hun website meer informatie over abortus moeten geven. Paragraaf 219a van het Wetboek van Strafrecht verbiedt dat nog op dit moment. Dus ligt er sinds deze week een wetsvoorstel op tafel waarin deze paragraaf wordt geschrapt.

Hoofdredactie
21 January 2022 10:36
De Duitse minister van Justitie Marco Buschmann. beeld EPA, Carstensen Jörg
De Duitse minister van Justitie Marco Buschmann. beeld EPA, Carstensen Jörg

We hoeven er niet vreemd van op te kijken dat dit bij onze oosterburen gebeurt. In feite wordt hiermee het coalitieverdrag van SPD, FDP en de Groenen uitgevoerd dat eind vorig jaar tot stand kwam. Wat vooral opvalt, is de snelheid waarmee deze zaak nu wordt opgepakt.

Het schrappen van de paragraaf verandert niets aan de maatregelen om het ongeboren leven te beschermen, stelde minister Buschmann (FD) maandag op een persconferentie. Hij vindt dat de wet aan de realiteit moet worden aangepast. „Het wetsvoorstel neemt artsen in bescherming die zakelijke informatie over zwangerschapsafbrekingen willen verstrekken”, aldus de minister.

De bewuste paragraaf kwam pas in de laatste zittingsperiode van bondskanselier Angela Merkel (CDU) tot stand. Zij bereikte een compromis met coalitiepartner SPD waarin het reclameverbod werd versoepeld. Artsen mochten vrouwen informatie geven, ze mochten aborteren, maar niets zeggen over de methoden die ze gebruiken.

De christendemocratische partijen CDU en CSU, prolifeorganisaties en de kerken kwamen direct in het geweer. Het schrappen van de paragraaf zal leiden tot normalisering en commercialisering van abortus in Duitsland, is hun vrees.

Elisabeth Winkelmeier-Becker (CDU) zei in een interview met de Frankfurter Allgemeine: „Voor abortus mag niet worden geadverteerd alsof het om cosmetische chirurgie of ooglaseren gaat.” Treffend voegde zij eraan toe dat het schrappen van de paragraaf in strijd is met de grondwet. „Het constitutionele gerechtshof in Karlsruhe heeft heel expliciet gezegd dat het ongeboren leven van begin af aan ”als mens” zich ontwikkelt en niet ”tot mens” en dit leven staat onder bescherming van artikel 1 en 2 van de grondwet.” Daarom moet de Duitse staat een zekere bescherming bieden. Winkelmeier-Becker voorziet dat die bescherming van het ongeboren leven binnen afzienbare tijd wegvalt.

Waarschijnlijk heeft zij gelijk, want een regeringscommissie gaat kijken of abortus volledig uit het Wetboek van Strafrecht kan worden verwijderd. Cornelia Kaminski van de prolifebeweging Aktion Lebensrecht für Alle noemt het wetsvoorstel een nieuwe proefballon om tot volledige legalisering van abortus te komen.

Van deze Duitse regering valt in ethisch opzicht weinig goeds te verwachten. Er is al gesproken over een modernisering van het familierecht. De legalisering van euthanasie is eveneens een kwestie van tijd. Voor dat laatste wordt naar de wetgeving in Nederland gekeken. Duitsland stond lange tijd als een conservatief land bekend. Die tijd ligt achter ons.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer