Ruim veertig gemeenten verlaten Reformed Church in America
Op nieuwjaarsdag hebben 43 gemeenten van de Reformed Church in America (RCA) zich afgescheiden van de oude Amerikaanse kerk. Zij vormen de Alliance of Reformed Churches (ARC).
De 43 gemeenten nemen de stap na een lange discussie binnen de RCA over het al dan niet toelaten van het homohuwelijk en ambtsdragers die tot de LHBTI-gemeenschap behoren. De RCA geeft daar ruimte voor. De gemeenten die nu de ARC vormen zijn daar op Bijbelse gronden tegen.
De RCA is de oudste protestantse kerk in de VS. Het kerkverband telt een kleine 200.000 leden en heeft circa 1000 gemeenten, zowel in de VS als in Canada.
De verwachting is dat meer „behoudende” gemeenten uit de RCA zich zullen gaan aansluiten bij de ARC, stelt Christianity Today (CT). De ARC voert ook gesprekken met gemeenten vanuit diverse andere denominaties, aldus een woordvoerder tegenover CT. Hij noemt de Presbyterian Church in Canada, de Christian Reformed Church in North America (CRC), en de Presbyterian Church in America (PCA).
De afsplitsing is een vervolg op de generale synode van de RCA in oktober. Toen werd besloten voor de bezwaarden gemeenten een aparte structuur binnen de RCA te realiseren. De oprichters van de ARC kiezen er nu echter voor een eigen „entiteit” te vormen, los van de RCA, zo blijkt uit een verklaring van de ARC.
De nieuwe groep is tegen huwelijken van mensen van hetzelfde geslacht en tegen de bevestiging van LHBTI’ers als ambtsdrager. De kerk wil een accent leggen op kerkplanting en kiest daarom voor een flexibele organisatiestructuur.
De RCA krijgt het door de afsplitsing mogelijk financieel moeilijk.
De afsplitsing maakt onderdeel uit van een beweging die gaande is in Noord-Amerika. In meer kerken, zoals bij de methodisten, hebben zich afsplitsingen voorgedaan waarbij behoudende gemeenten zich afsplitsten.
De geschiedenis van de RCA begint in 1628, als ds. Jonas Michaëlius de eerste Nederduitse Gereformeerde Kerk sticht in de Nederlandse kolonie Nieuw-Amsterdam, het tegenwoordige New York. Tot 1771 blijft de kerk onder toezicht staan van de classis Amsterdam in Nederland. Ook nadat het verband los van Nederland komt te staan, blijft de naam –Dutch Reformed Church– herinneren aan de Nederlandse wortels.