Petitie tegen verkoop Grote Kerk Dokkum „veel te voorbarig”
De petitie van Actief Lokaal tegen de verkoop van de Grote Kerk in Dokkum is veel te voorbarig, vindt Roelie Zijlstra, voorzitter van de kerkenraad van de protestantse gemeente Dokkum, Aalsum en Wetsens.
„We oriënteren ons op de toekomst van de kerkgebouwen van onze gemeente. Een van de opties is verkoop van drie kerken en bouw van een nieuwe. Dat is heel wat anders dan dat we van plan zijn de Grote Kerk aan ondernemers te verkopen, zoals in de petitie wordt gesteld.”
Dat het kerkbestuur op zijn website stelt dat de petitie van Actief Lokaal (AL) tegen de mogelijke verkoop van de Grote Kerk door gebrek aan nuance „veel voeding geeft aan dit nepnieuws”, is Cootje Klinkenberg van die partij in het verkeerde keelgat geschoten. „Als je in een kerkdienst en via media meedeelt dat je onderzoekt om drie kerkgebouwen te verkopen en een nieuwe te bouwen, ben je impliciet bereid om de Grote Kerk te verkopen. Dat kun je niet afdoen als nepnieuws.”
Zorgen
Facebookberichten over winkels die in de Grote Kerk zouden komen, zijn niet van haar afkomstig, benadrukt Klinkenberg. „Ik maak me wel zorgen over de toekomst van zo’n historisch en belangrijk gebouw als dat in handen komt van ondernemers. Volgens de protestantse gemeente blijft de kerk bij een eventuele verkoop beschikbaar voor diensten. Maar hoe vaak, en voor hoe lang?”
De verkoop- en nieuwbouwoptie is een nieuwe ontwikkeling in de financiële heroriëntatie waar de kerkelijke gemeente voor staat door dalend ledental en inkomsten. Eerder adviseerde het externe bureau Kerkelijk Waardebeheer om de Herberg en de Grote Kerk te behouden en de St. Catharinakerk in Aalsum en de Fontein af te stoten.
Op het bericht dat er gesprekken zijn met ondernemers, kwamen volgens Zijlstra sowieso veel reacties los. „En we moeten ons natuurlijk afvragen of we de verkoop wel willen, want hoe garandeer je dat het een godshuis blijft? Een optie is om het onder te brengen in een stichting. Dat wordt ook onderzocht.”
Stiltetuin
Dat is dan ook een van de punten waar een werkgroep met een afvaardiging van de kerk en betrokken ondernemers over spreken. Wie die ondernemers zijn, wil ze niet zeggen. Kerkrentmeester Jacob van der Velde, die volgens Zijlstra in de werkgroep zit, wil zelfs dat niet bevestigen. „Ik ga op geen enkele vraag in.”
Dat delen van de kerk, zoals de toren, de stiltetuin en de westmuur, eigendom zijn van de burgerlijke gemeente maakt een verkoop van de Grote Kerk ook ingewikkeld, beseft Zijlstra. „Je kunt niet iets verkopen wat niet van jezelf is.”
Voor een nieuwe kerk op het Harddraverspark, zoals in de optie van verkoop van de drie Dokkumer kerken is opgenomen, moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Het park is nu aangemerkt als sport- en recreatiepark met onder andere een skatebaan en een pannakooi.
In een brief aan de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân geeft het college aan met het kerkbestuur te hebben gesproken, maar nog geen standpunt in te nemen. In november had wethouder Esther Hanemaaijer aangegeven dat er een quickscan komt naar de wensen van de kerkgemeente, en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn.