Kerk & religie

Stichting Kerkelijk Geldbeheer: dé financier van protestantse kerken

Een feestje met cadeautjes ván de kerken zat er in december niet in voor Stichting Kerkelijk Geldbeheer (SKG), die vijftig jaar bestaat. De cadeautjes áán de kerken blijven doorgaan. Directeur Teun Copier: „We verzorgen het betalingsverkeer voor de aangesloten kerken ook dit jaar weer gratis.”

Jan van Reenen
30 December 2020 09:01
De Stichting Kerkelijk Geldbeheer (SKG) heeft in vijftig jaar maar drie directeuren gehad. V.l.n.r. Teun Copier (de huidige directeur), W. A. Kaars en C. A. Potter. beeld SKG
De Stichting Kerkelijk Geldbeheer (SKG) heeft in vijftig jaar maar drie directeuren gehad. V.l.n.r. Teun Copier (de huidige directeur), W. A. Kaars en C. A. Potter. beeld SKG

De jubilerende SKG heeft in die vijftig jaar maar drie directeuren gehad: C. A. Potter, W. A. Kaars en Copier. De laatste leidt de stichting sinds 2003 en maakt ook deel uit van het uitvoerend bestuur. Op het kantoor in Gouda werken zeventien mensen. „Het is een kleine organisatie die heel veel doet”, aldus Copier.

De stichting heeft alles met geld en kerken te maken. „De SKG is de belangrijkste financier van de protestantse kerken. Vroeger deden we dat alleen voor de Nederlandse Hervormde Kerk, daarna voor de Protestantse Kerk in Nederland. Later zijn andere protestantse kerken erbij gekomen.”

Kerkbouw

Dit jaar becijferde de commissie werkzaam vermogen van de Protestantse Kerk dat alle PKN-gemeenten samen de beschikking hebben over een bedrag van meer dan 1 miljard euro. Copier: „Ze hebben bijna de helft van dat bedrag, 470 miljoen euro, bij ons ondergebracht. Wij zorgen ervoor dat het geld werkzaam is en uitgegeven wordt aan kerkelijke activiteiten, zoals nieuwbouw en verbouw van kerken. Met uitzondering van de kerkgebouwen van de Gereformeerde Gemeenten zijn de meeste nieuwe protestantse kerken met geld van de SKG gefinancierd.”

De SKG financierde in 2020 voor een totaalbedrag van 27 miljoen euro. De stichting verwacht voor volgend jaar 30 miljoen euro weg te zetten. „Dat gebeurt tegen een lager tarief dan de banken berekenen”, zegt Copier.

Hij voegt eraan toe dat de stichting niet alleen geldverstrekker is voor kerken maar ook voor diaconale organisaties, zoals het Leger des Heils. Ze financiert bijvoorbeeld projecten van De Rudolphstichting in De Glind en Het Passion te Hummelo. Voorheen gebeurde dit in samenwerking met de toenmalige Stichting Protestants Diaconaal Krediet Nederland. „Bij diaconale projecten is advisering heel belangrijk, in verband met de mogelijkheden voor subsidiëring.”

Voordeel

Betalingsverkeer wordt steeds belangrijker. De SKG regelt voor aangesloten kerkelijke gemeenten die dat willen het uitgaande betalingsverkeer en doet bijvoorbeeld ook de incassomachtigingen voor de actie Kerkbalans. Copier vindt het fijn als gemeenteleden het te geven geld verdelen over het hele jaar, zodat het niet in één keer bij de SKG binnenkomt.

Dat werk levert voor de plaatselijke gemeenten een voordeel op. „Banken rekenen geld voor deze diensten, maar wij doen het gratis. Wij verdienen met onze financieringsactiviteiten, maar omdat we een stichting zijn, staat winst maken niet op de eerste plaats. Door het gratis betalingsverkeer hebben we alleen al dit jaar voor de gemeenten 585.000 euro uitgespaard. Natuurlijk houden we dat precies bij.”

Een dienst die stevig opkomt, is de kerkgeldapp ”Appostel”. De SKG is al langer bezig met het fenomeen digitaal collecteren. Dit jaar kwam de grote doorbraak. „Toen er in het voorjaar geen kerkdiensten waren, hadden veel gemeenten weinig collecte-inkomsten. We kwamen toen met de actie ”Samen goed doen”, waarbij we gemeenten hielpen overgaan op de kerkgeldapp. Deden er vorig jaar minder dan honderd gemeenten mee, nu zijn het er meer dan driehonderd en volgend jaar sluiten zich naar verwachting nog honderd gemeenten aan.”

De SKG is verantwoording schuldig aan de synode van de Protestantse Kerk; de bestuursleden worden door de synode benoemd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer