Kerk & religie

Nederlandse baptisten nemen stap naar volledige eenheid

Twee grote Nederlandse baptistengemeenschappen, de Unie van Baptistengemeenten en de ABC-baptistengemeenten, zijn deze week bestuurlijk gefuseerd. Daarmee is de weg gebaand naar een juridische, complete fusie.

Klaas van der Zwaag
5 December 2020 09:45
Albrecht Boerrigter. beeld Unie van Baptisten
Albrecht Boerrigter. beeld Unie van Baptisten

Dat maakt Albrecht Boerrigter, algemeen secretaris van de Unie van Baptisten, desgevraagd bekend. De Unie van Baptistengemeenten en de ABC-gemeenten tellen momenteel respectievelijk 80 en 65 gemeenten en elk zo’n 10.000 leden. Respectievelijk acht en zeven gemeenten stemden deze week –op digitale wijze– tegen de voorgenomen bestuurlijke fusie.

Het besluit werd genomen met een „overweldigende meerderheid”, zo zegt Boerrigter. „De besturen zijn nu samengevoegd tot één bestuur. Het komende jaar gaan we verder met de organisatorische vormgeving. Twee rechtspersoonlijkheden worden samengevoegd: dat betekent dat elk verband afzonderlijk over de fusie moet besluiten. Streefdatum voor de complete fusie is 1 januari 2023.”

Boerrigter ziet de overweldigende meerderheid in lijn met de intentieverklaring van twee jaar geleden. „Toen is de intentie uitgesproken dat we één zouden zijn, zonder dat dit betekent dat we het in alles eens zijn. Er zijn nog wel bloedgroepen, maar de verschillen daartussen worden steeds kleiner.”

Is deze fusie ook van belang voor kerkelijk Nederland? Kerken vinden elkaar, in plaats van dat ze gescheiden optrekken.

„Het samengaan is een blijk van het verlangen naar eenheid. Dat past ook in de trend van deze tijd waarin de schotten tussen de kerken minder en lager worden. Aan de ene kant is dat voor ons baptisten verheugend, maar aan de andere kant is het ook wel een oefening, omdat onze gemeenten autonoom zijn. Ze zijn geen vestigingen van Albert Heijn, waar alles hetzelfde is. Dat geeft niet als we beseffen dat onze identiteit in Christus ligt, waarbij iedereen, ook de gemeente, zijn of haar eigen verantwoordelijkheid heeft. ”

Is de geloofsdoop nog een punt van discussie geweest?

„We hebben, evenals in het verleden, uitgesproken dat de geloofsdoop kenmerkend is voor baptistengemeenten en daarom ook een voorwaarde om tot een gemeente toegelaten te worden. Maar de plaatselijke gemeenten hebben vrijheid om zelfstandig om te gaan met de koppeling met het lidmaatschap.

Er ligt hier vanouds een verschil tussen de CAMA-gemeenten en de Unie van Baptisten. Voor de laatste is koppeling aan het lidmaatschap min of meer een automatisme. We hebben ons echter niet uitgesproken over de al dan niet geldigheid van de kinderdoop.”

En dan zijn er de refobaptisten. Heeft de fusie ook gevolgen voor deze groepering?

„Het verlangen naar eenheid is niet beperkt tot Unie en ABC. Wij hopen met dit nieuwe netwerk ook van betekenis te kunnen zijn voor gemeenten die nergens bij zijn aangesloten. Met stichting Proclaim hebben we goede contacten, al zijn er geen officiële relaties. Op hun conferenties komen we elkaar tegen.”


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer