Kerk & religie
De Petrakerk van Ochten

Vanaf de afslag van de A15 (Ochten/Kesteren) is de groene kerktorenspits al te zien. Vanaf de andere zijde van het dorp Ochten, vanaf de Waalbandijk, ook. De boodschap is helder: de gereformeerde gemeente in Nederland te Ochten heeft een nieuw kerkgebouw.

Jan van ’t Hul en Bart van den Dikkenberg
Boven de preekstoel staat het orgel, stoer en strak. Beeld RD, Anton Dommerholt
Boven de preekstoel staat het orgel, stoer en strak. Beeld RD, Anton Dommerholt

De kerkzaal is hoog en sober. Op de vloer liggen zwarte keramische tegels. De banken zijn van licht eikenhout, bekleed met zachtrode kussen. Er zijn 625 zitplaatsen. Boven de ingang bevindt zich de voorbereiding van de galerij nog eens 300 plaatsen kunnen worden gerealiseerd.

De vloer van de kerk loopt licht af in de richting van de consistorie en het liturgisch centrum. Daar staat de kansel. Een noviteit hier is dat, als de kansellessenaar hoger of lager wordt gezet, het grootste deel van de voorzijde van de kansel meebeweegt. Op deze plaats zal het Woord worden bediend, verkondigd of gelezen, want Ochten is vacant, sinds 1988, toen de enige predikant die de gemeente heeft gediend, ds. Chr. van de Woestijne, overleed.

Boven de preekstoel staat het nieuwe orgel, stoer en strak. Het is een samenstelling van meerdere instrumenten uit verschillende kerken uit het gehele land.

De vroegste plannen voor kerkverbouw of kerknieuwbouw dateren uit 1998, zegt diaken Adriaan Schalk, voorzitter van de bouwcommissie. „De oude kerk aan De Molenhof was te klein geworden. De leegstaande pastorie moest zelfs als consistorie worden ingericht. We dachten eerst de oude kerk uit te breiden, maar dat bleek niet mogelijk. In 2000 zijn we gaan nadenken over een nieuwe kerk op een andere locatie.”

Dat het veertien jaar geduurd heeft voordat de nieuwe kerk in gebruik genomen kan worden, had vooral te maken met het kiezen van de juiste locatie en met de sterke groei van de gemeente. De plannen moesten daarom een paar keer worden bijgesteld.

De gemeente blijft voorlopig groeien, verwacht Schalk. „Het is een jonge gemeente. We hebben hier ook veel voorzieningen. Zoals een reformatorische basisschool (de Sébaschool) en twee scholen voor bijzonder onderwijs (de Ds. D. A. Detmar- en de Rehobothschool). Een paar kilometer verderop, in Kesteren, staat een school van het Van Lodenstein College. Daar is ook De Schutse, een voorziening voor verstandelijk gehandicapten. Ochten is voor onze mensen een aantrekkelijke plaats om te wonen.”

De drie Ochtense scholen staan op hetzelfde terrein als de nieuwe kerk. De scholen en de kerk gebruiken samen het parkeerterrein.

De kerk, in de nieuwbouwwijk De Triangel, is een ontwerp van Van Beijnum Architecten. De totale kosten bedroegen bijna 4 miljoen euro. Schalk: „Gelukkig hebben we veel werk met vrijwilligers kunnen doen.”

De kerk is volledig onderkelderd. In het ‘onderhuis’ bevinden zich zes zalen voor catechese en verenigingen, een fietsenstalling, een keuken en een opbaarruimte. Er is ook een lift.

De nieuwe kerk draagt de naam Petrakerk. De kerkenraad heeft hiertoe besloten na de eerste steenlegging waarbij consulent ds. J. Roos sprak naar aanleiding van Mattheüs 16: 13-19: „Op deze petra zal Ik Mijn gemeente bouwen.”

Op 4 mei werd in de oude kerk aan De Molenhof de laatste dienst geleid door ds. A. van Voorden. De predikant uit Opheusden sprak naar aanleiding van zondag 18 van de Heidelbergse Catechismus.

De gereformeerde gemeente in Nederland te Ochten telt op dit moment bijna 600 leden en doopleden. Vanuit de gereformeerde gemeente in Nederland te Opheusden komen na de opening ongeveer honderd leden en doopleden over. De kerkenraad bestaat uit één ouderling en zes diakenen.


Ds. J. Roos opent kerk ggiN Ochten

Consulent ds. J. Roos uit Barneveld opende onlangs de nieuwe Petrakerk van de gereformeerde gemeente in Nederland.

De predikant sprak naar aanleiding van 2 Petrus 1:19: „En wij hebben het profetische Woord, dat zeer vast is, en gij doet wel dat gij daarop acht hebt, als op een licht schijnende in een duistere plaats, totdat de dag aanlichte en de Morgenster opga in uw harten.”

Ds. Roos wenste de gemeente van Ochten het licht toe van Gods zeer vaste Woord en stond achtereenvolgens stil bij een ontdekkend licht, een voortgaand licht en een volkomen licht.

Voorafgaand aan de dienst spraken diaken A. Schalk als voorzitter van de stuurgroep die de kerkbouw begeleidde, architect W. M. van Beijnum en burgemeester C. Veerhoek.


Lees ook:

Ds. J. Roos legt eerste steen ggiN Ochten (fotoserie) (RD.nl, 28-09-2013)

Nieuwbouw ggiN te Ochten (Reformatorisch Dagblad, 25-11-2008)

Ger. gem. in Ned. Ochten gaat nieuwe kerk bouwen (Reformatorisch Dagblad, 17-03-2005)

“Niet één reden tot zelfverheffing” : Geref. gem. in Nederland Ochten staat voor vierde verbouwing in 25 jaar (Reformatorisch Dagblad 14-08-1999)

Uw wonderen van ouds herdacht (herdenkingsboek n.a.v. 50 jarig bestaan) – boekbespreking door ds. F. Mallan (Reformatorisch Dagblad 23-01-1997)

50 jaar Gereformeerde Gemeente in Nederland te Ochten (De Wachter Sions, 02-01-1997)

Vergroot kerkgebouw Gereformeerde Gemeente in Nederland te Ochten in gebruik genomen (De Wachter Sions, 18-06-1992)

Kerkinstitueering te Ochten (De Saambinder, 10-10-1946)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer