Kerk & religie
Prof. dr. Op ’t Hof koninklijk onderscheiden

Prof. dr. W. J. op ’t Hof, onder andere voorzitter van de Stichting Studie der Nadere Reformatie (SSNR), is zaterdagmorgen in de Nieuwe Kerk in Middelburg benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Kerkredactie
PROF. OP 'T HOF ...ridder... Archieffoto RD
PROF. OP 'T HOF ...ridder... Archieffoto RD
Prof. Op ’t Hof (61) ontving de koninklijke onderscheiding uit handen van de Middelburgse wethouder Huub van Klinken voor „zijn bijzondere inzet voor de samenleving, met name voor de beweging van de Nadere Reformatie.”

In Middelburg heeft zaterdag een congres plaats naar aanleiding van 400 jaar Nadere Reformatie en het 25-jarig jubileum van de SSNR. Sprekers zijn ds. C. J. Meeuse; drs. H. van Waveren, gedeputeerde van Zeeland; prof. Op ’t Hof (over de betekenis van Zeeland voor de Nadere Reformatie), H. Uil (”De Nadere Reformatie tussen kerk en overheid - Magistraat en kerkenraad in Zierikzee in het spanningsveld tussen ideaal en werkelijkheid”) en dr. S. D. Post (””Span u een weinig in” - Over de geloofsleer die Smijtegelt op zijn achttiende-eeuwse hoorders wilde overdragen en over zijn liefhebbers de eeuwen daarna”).

Zaterdagmiddag wordt de SSNR-jubileumbundel alsook een nieuwe biografie over Willem Teellinck van de hand van prof. Op ’t Hof gepresenteerd. In deze biografie (uitg. De Groot Goudriaan, 592 blz.) wordt voor het eerst ook Teellincks theologie beschreven.

Het is dit jaar vierhonderd jaar geleden dat Willem Teellinck, de vader van de Nadere Reformatie, zijn eerste nader-reformatorische werken publiceerde. Teellinck spande zich in 1608 ook in om samen met de predikant Godefridus Udemans de „sabbatsheiliging” in Zeeland te bevorderen. Kerkhistorici beschouwen het jaar 1608 daarom als het geboortejaar van de Nadere Reformatie.

De geschiedenis van de Nadere Reformatie is niet los te zien van de Zeeuwse wortels, aldus de SSNR. De Middelburgse Nieuwe Kerk vormt onderdeel van het abdijcomplex waar Willem Teellinck regelmatig overleg voerde met de Staten van Zeeland. „Middelburg is bovendien een van de best bewaarde steden waar nog vele gebouwen aanwezig zijn die herinneren aan de tijden van de oudvaders.”

Het herdenkingscongres maakt deel uit van een breder programma. De organisatie vindt plaats in samenwerking met de Zeeuwse cultuurhistorische stichting StoKosmos.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer