In Ouderkerkse cgk doet men het liefst alles zelf
Zelfredzaamheid en het vaak voorkomen van de naam Meijer typeren de honderdjarige christelijke gereformeerde kerk (cgk) in Ouderkerk aan de Amstel. „Het is een wonder dat in deze seculiere omgeving nog altijd een gemeente als de onze bestaat.”
Kort nadat op 7 mei 1923 in Ouderkerk aan de Amstel een cgk was geïnstitueerd –deels bestaande uit restanten van een vroegere oud gereformeerde gemeente–, vond er een doopdienst plaats. Maar liefst zestien kinderen, in de leeftijd van 0 tot 9 jaar, ontvingen van de bekende ds. J. Jongeleen het teken van het verbond. Ze waren afkomstig uit drie gezinnen, maar droegen alle zestien de achternaam Meijer. Van dit zestiental overleed pas in 2022 de laatste, Jansje Willems-Meijer.
„In onze gemeente draagt zo’n veertig procent van de 248 leden de achternaam Meijer, dames die als meisjesnaam Meijer hebben meegeteld”, vertelt de predikant van de gemeente, ds. W.J. van Gent. Samen met ouderling Jaap Meijer („Mijn vader behoorde ook bij die zestien”) en koster Jan Meijer („Mijn vader ook, en mijn schoonmoeder eveneens”), geeft hij met zichtbaar plezier een rondleiding door het kerkgebouw Elim, aan de Koningin Julianalaan.
Gewapend beton
„Kijk”, zegt koster Meijer, terwijl hij aan de achterkant van de kerkzaal een deur opent, „dit is allemaal van staal en gewapend beton. Het gebouw was vroeger een opslagplaats van Defensie. Toen we in 1983 een nieuw kerkgebouw nodig hadden, hebben we dit pand aangekocht en omgebouwd tot kerk.” Ouderling Meijer: „In Ouderkerk doen we alles zelf en in eigen beheer. Dat is goedkoper dan het werk uitbesteden. De ventilatie, de vloer, de video- en geluidsapparatuur: we monteren het allemaal zelf. Het orgel, dat 1300 pijpen telt, hebben we opgebouwd uit onderdelen van twee andere orgels.”
Het zware plafond bood de mogelijkheid om boven de kerkzaal nog diverse ruimtes in te richten, waaronder een bibliotheek en een royale verenigingsruimte. Ds. Van Gent: „We hebben hier zo veel plek dat ik in coronatijd gewoon catechisatie kon blijven geven. De jongeren op anderhalve meter afstand van elkaar zetten was geen enkel probleem.” In diezelfde ruimte organiseert de gemeente eens in de maand een maaltijd voor omwonenden. „Dat slaat aan. Er zijn in onze tijd veel eenzame mensen.”
Door dit soort projecten is het beeld van de Elimkerk, die bekendstond als gesloten, gekanteld, zegt ds. Van Gent. „Met behulp van een groep vrijwilligers uit onze gemeente is in korte tijd het oude Rabobankgebouw geschikt gemaakt voor de opvang van zo’n dertig Oekraïners. Zonder de Elimkerk was dat niet gelukt, zei de burgemeester later.”
Stickertje
Wat is nog meer kenmerkend voor cgk Ouderkerk? „We behoren voluit tot de gereformeerde gezindte, maar voor ons is de Biblebelt ver weg, letterlijk en in de hoofden van de mensen. We wonen hier in een zeer seculier gebied en willen elkaar in onze verscheidenheid vasthouden en ons niet verliezen in kleinigheden. Een stickertje, zoals ”Bewaar het Pandgemeente”, hebben we nooit gehad. We zijn een regiogemeente en willen gewoon christelijk gereformeerd zijn en blijven.” Ouderling Meijer: „Het is een wonder dat in deze regio een gemeente als de onze nog bestaat. Tegelijk zeg ik: wat erg dat we nu niet alleen in de samenleving maar ook in onze classis in een bijzondere positie zijn terechtgekomen, nu gemeenten die vrouwen in het ambt hebben niet worden vermaand. Die situatie baart ons grote zorgen.”