Kerk & religie

Rechter gewraakt in zaak tegen Akster

Een van de drie rechters die zich donderdag 27 april zouden buigen over een verzoek om de antihomowetten in Malawi te toetsen aan de grondwet, heeft zich moeten terugtrekken omdat hij de schijn wekt partijdig te zijn.

Redactie kerk
28 April 2023 10:20Gewijzigd op 28 April 2023 10:34
Advocaat Bob Chimkango. beeld RD
Advocaat Bob Chimkango. beeld RD

Het Constitutioneel Hof kwam bijeen voor een zitting op verzoek van de reformatorische ontwikkelingswerker Wim Akster en transvrouw Jana Gonani. Beiden vechten artikel 153 aan, een wet die ”seksuele gemeenschap van een persoon tegen de orde van de natuur” strafbaar stelt.

Advocaat Victor Jere, die de staat verdedigde met steun van de procureur-generaal, opende de zitting met een verzoek tot wraking van rechter Mandala Mambulasa. Publieke uitlatingen van Mambulasa wekken de indruk dat de rechter partijdig is, aldus Jere. Hij las voor uit artikelen die Mambulasa publiceerde, zowel binnen als buiten Malawi. Daaruit zou blijken dat de rechter een uitgesproken voorstander is van het herzien van de antihomowetten in Malawi.

Mambulasa toestaan om in deze zaak een oordeel te vellen, zou afbreuk doen aan zijn imago en aan dat van het hele rechtssysteem, zei Jere, omdat zijn opvattingen over deze zaak al publiek bekend waren.

Gonani’s advocaat Bob Chimkango, die donderdag ook namens Akster het woord voerde, noemde het verzoek om wraking ongegrond. Er zou niet voldoende bewijs aan ten grondslag liggen, vond hij. Daarnaast had Jere zijn verzoek niet ondersteund met onder ede afgelegde verklaringen.

Rechter Joseph Chigona oordeelde echter dat het wrakingsverzoek terecht was en stelde de rechtszaak uit tot 23 mei. Wel maakte hij duidelijk dat Mambulasa in sommige artikelen argumenten van zowel voor- als tegenstanders naar voren had gebracht. Bovendien waren de artikelen gepubliceerd voordat hij tot rechter werd benoemd.

De mogelijke herziening van de antihomowetten wekt beroering in het land. In de rechtbank verschenen donderdag verschillende afvaardigingen van kerken, zoals de Bisschoppenconferentie van de Rooms-Katholieke Kerk en de Evangelical Association of Malawi, om hun standpunt in deze zaak kenbaar te maken. Ook de moslimgemeenschap liet zich zien. De meerderheid van de bevolking beschouwt homoseksualiteit als onnatuurlijk en verkeerd.

Het is deze maand drie jaar geleden dat Akster, destijds in dienst van Stichting Timotheos, werd gearresteerd op verdenking van seksueel misbruik. Tot een inhoudelijke behandeling van de aanklacht is het nog niet gekomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer