„Kerk heeft plicht om Joden Evangelie te brengen”
Christenen in Nederland zijn betrokken op Israël, maar bekommeren zich te weinig om het geestelijk welzijn van Joden, zegt directeur Joseph Steinberg van International Mission to Jewish People.
De Britse Steinberg (57) bracht vorige maand een driedaags bezoek aan Nederland om plannen voor de uitbreiding van het werk van International Mission to Jewish People (IMJP) in ons land te bespreken. De organisatie heeft in Nederland één veldwerker: Asaf Pelled. Er loopt een procedure om een tweede veldwerker aan te stellen.
Doel is uiteindelijk om een Nederlandse tak van IMJP op te richten, vertelt Steinberg tijdens een interview in La Placerestaurant De Meern. „Het wereldwijde werk wordt momenteel bijna volledig gedragen door Britse christenen. Het is belangrijk dat de kerk hier haar Bijbelse verantwoordelijkheid neemt om het Evangelie te verkondigen aan Joden. In Romeinen 10 en 11 staat dat christenen de Joden door hun getuigenis tot jaloersheid zullen verwekken.”
De Joodse directeur kwam zelf tot geloof in de Messias na contact met een christelijke buurjongen (zie ”Steinberg kwam als 14-jarige tot geloof in Messias”). „Hij deed precies wat Paulus schrijft. Hij deelde zijn getuigenis en daagde mij uit om ook in Jezus te geloven. Ook al reageerde ik boos, wantrouwend of angstig, toch ging hij door.”
Steinberg laakt de geringe aandacht van de kerk voor evangelisatie onder Joden. „Christenen in Nederland zijn sterk betrokken op Israël, maar bekommeren zich te weinig om het geestelijk welzijn van Joden. Zij verwaarlozen de Bijbelse opdracht om hen te bereiken met het Evangelie.”
Wat is volgens u de oorzaak van de geringe aandacht voor evangelisatie onder Joden?
„Schuldgevoelens vanwege de Holocaust spelen daarbij een rol. Christenen vinden het ongemakkelijk om bij Joden met Jezus aan te komen. Joden hebben genoeg geleden, laten wij hen niet gaan vertellen wat ze moeten geloven, hoor ik dan.
Maar er is ook veel slechte theologie. Theologen die menen dat Joden hun eigen weg tot God hebben. Jezus Zelf echter zei dat niemand tot de Vader komt dan door Hem. Dat geldt ook voor Joden. Verder is er sprake van angst voor afwijzing. Christenen laten zich afschrikken door de boze en afwerende houding van Joden en geven te gemakkelijk en te snel op.”
Pelled, die ook bij het gesprek aanwezig is: „Nederlandse christenen zijn zich bewust van wat God heeft gedaan onder het Joodse volk en er leeft verwachting voor wat God gaat doen in de toekomst. Het zou mooi zijn als ze zich ook willen inzetten om de Joodse mensen van vandaag te bereiken met het Evangelie.”
Hoe doet International Mission to Jewish People dat?
„Via persoonlijke ontmoetingen proberen veldwerkers in contact te komen met Joodse mensen.” Steinberg wijst naar Pelled. „Asaf gaat in Nederland van deur tot deur en heeft een boekentafel in een Joodse wijk, veldwerker Misha zit in Israël op een Joodse tafeltennisclub, Grace in Schotland zit op een Joods koor en bezoekt Joodse Bijbelstudie. Wat al deze personen gemeen hebben, is dat ze transparant zijn over hun intentie. Ze zijn zendingswerkers die Joden willen overtuigen dat Jezus de Messias is.
Als een Jood interesse toont, wordt het contact verder uitgebouwd. Er gaan vaak jaren van Bijbelstudie overheen voordat iemand Jezus als Messias aanneemt. Per jaar komen ongeveer vijftig Joden wereldwijd tot geloof in Jezus door het werk van IMJP.”
Hoe moeilijk is het voor een Jood om in Jezus te gaan geloven?
„Heel moeilijk. Onder Joden bestaan nog altijd veel vooroordelen over christenen vanwege de kruistochten in het verleden en de Holocaust. Maar ook nu nog krijgen ze te maken met haat en vijandschap uit christelijke kring. De dader van de schietpartij op een synagoge in Pittsburgh in 2018 was christen en citeerde Bijbelteksten. Elke Jood ervaart wel enige vorm van antisemitisme en negativiteit door christenen. Het is dus moeilijk, ik spreek uit ervaring, maar dankzij Gods Geest niet onmogelijk. De Geest werkt onwederstandelijk en breekt door overtuigingen en twijfels van Joden heen. Het is alleen onmogelijk als wij niets doen.”
Krijgt IMJP veel te maken met tegenstand?
„Van tegenstand uit Joodse organisaties hebben we weinig last. De meeste kritiek komt van christenen. Er zijn christelijke leiders die vinden dat we niet mogen evangeliseren onder Joden. Dat zou schadelijk voor hen zijn. Joden zouden hun eigen weg tot God hebben. Zo’n reactie doet pijn.”
Hoeveel Messiasbelijdende Joden zijn er wereldwijd?
„Van de ruim 15 miljoen Joden wereldwijd gelooft minder dan 2 procent in de Heere Jezus. Het gaat om ongeveer 100.000 mensen. Exacte cijfers zijn moeilijk te geven, omdat er ook Joden zijn die in het geheim in Jezus geloven. Maar zeker is dat we tot de minst bereikte volken ter wereld horen.”
Wat is de reden dat Joden hun geloof in Jezus verborgen houden?
„Dat doen ze uit angst voor verstoting door hun familie. Zelf ben ik afkomstig uit een seculier gezin, maar toen ik gelovig werd, vond mijn vader dat zo moeilijk dat hij zes jaar niet met mij sprak. In een ultra-orthodoxe familie is die reactie nog heftiger. Als je daar ervoor uitkomt dat je in de Messias gelooft, dan word je uit de gemeenschap gezet. Je vrouw zal je verlaten en je verliest het contact met je kinderen. Je moet een heel nieuw leven beginnen. Dat maakt dat Joden hun geloof in de Messias verborgen houden.”
Waar sluiten Messiasbelijdende Joden zich kerkelijk aan?
„Sommigen sluiten zich aan bij een Messiasbelijdende gemeente. In Europa zijn er daar niet heel veel van, in Engeland maar een stuk of vier. In Nederland gaan de meeste Joodse mensen die in Jezus geloven naar een plaatselijke kerk. Dat kan gaan van een pinkster- of baptistengemeente tot de gereformeerde gemeente.”
Hoe verloopt hun integratie in de kerk?
„Hun integratie verloopt niet altijd vlekkeloos. Soms is er sprake van een botsing tussen culturen en verwacht de kerk bepaalde aanpassingen die Joden niet altijd kunnen maken. Toen ik eens ergens moest preken, bood een kerk me varkensvlees aan om te testen of ik een echte gelovige was. Nu aten wij vroeger gewoon varkensvlees in ons gezin, dus voor mij was het geen probleem. Maar voor sommige orthodoxe Joden wel. Dit is gelukkig een uitzondering. De meeste Joden voelen zich welkom en gewaardeerd in de kerk en integreren goed.”
U bent van plan het werk van IMJP in Nederland uit te breiden. Hoe gaat u dat doen?
„De eerste stap is dat we een bestuur vormen en ons bij de overheid registreren als zendingsorganisatie. Vervolgens willen we naar buiten treden zodat mensen ons leren kennen. We hebben diverse publicaties die we in het Nederlands uit willen geven zodat mensen kunnen bidden voor ons werk en ons financieel kunnen steunen.”
Onder christenen in Nederland is sprake van een toenemende belangstelling voor Joodse gebruiken en feesten. Hoe ziet u dat?
„Ik vind het positief dat christenen zich verdiepen in het Oude Testament en in het Jodendom, maar ik geloof niet dat de Bijbel zegt dat niet-Joden de sabbat en feesten moeten vieren. Jezus is de vervulling van de wet. Bij het vieren van feesten gaat het om de herinnering aan wat God door Christus voor ons heeft gedaan.”
Bij de oprichter van International Mission to Jewish People, de Schotse predikant Robert Murray McCheyne, leefde een diepe indruk van een heerlijke toekomst voor de kerk, als het Joodse volk de Messias zou kennen. Verwacht u dat het Joodse volk nog eens massaal tot bekering komt?
„Drie weken geleden lag ik op mijn knieën, vurig biddend tot God om het behoud van mijn stervende vader. Sindsdien zijn er duizenden Joodse mensen overleden en er zullen er nog duizenden sterven. Laten wij ons, in plaats van te focussen op de toekomst van de Joden, bezighouden met wat wij vandaag voor hen kunnen doen. Onze verantwoordelijkheid is om heen te gaan en alle volken tot Zijn discipelen te maken, ook het Joodse volk.”