Kerk & religie

Ds. De Kok: Als Hij me naar Sint Annaland stuurt, zal er werk voor mij te doen zijn, hè?

„De Heere sprak duidelijk tot mij dat het Sint Annaland moest worden. En dan is het een zaak van volgen”, zegt ds. J. de Kok van Westkapelle, die vrijdag het beroep aannam naar de kleine gereformeerde gemeente op het eiland Tholen.

10 December 2022 12:07Gewijzigd op 10 December 2022 15:06
Ds. J. de Kok, Westkapelle, beeld gergeminfo
Ds. J. de Kok, Westkapelle, beeld gergeminfo

In huize De Kok, de pastorie van Westkapelle, gaat zaterdagmorgen de telefoon onophoudelijk. „Er liggen hier drie telefoons, die zo ongeveer om en om gaan, Dan pak ik de een, dan de ander”, zegt de 42-jarige predikant desgevraagd. „Zoiets is natuurlijk heel dubbel. Mensen uit Westkapelle die verdrietig zijn, mensen uit Sint Annaland die blij zijn. Maar het is in zekere zin heel eenvoudig: als de Heere zegt “Ga”, dan moeten Zijn dienaren gaan.”

Wat niet wegneemt dat de gebeurtenissen ook bij ds. De Kok nog „even moeten zakken.” De predikant: „Ik hoop niet dat men in Sint Anneland te véél verwacht van een eenvoudig mensenkind. Nee, heel goed ken ik de gemeente niet, al heb ik er best een aantal keren gepreekt. Maar als de Heere mij erheen stuurt, dan zal er werk voor mij te doen zijn, hè? En hoe wonderlijk is het dan om te ervaren dat, als er zo’n beroep komt en je daar biddend mee werkzaam bent, de Heere je liefde gaat geven voor zo’n betrekkelijk onbekende gemeente.”

Bijzonder is dat de predikant voor de tweede maal naar een relatief kleine gemeente gaat. De gereformeerde gemeente van Westkapelle, waaraan kandidaat De Kok zich in 2017 verbond, telt 283 leden; die van Sint Annaland 260. „Dus qua omvang is dat best vergelijkbaar.” Nog bijzonderder is dat Sint Annaland in haar 169-jarige bestaan nooit eerder een predikant had, zoals ook Westkapelle vóór 2017 nooit een eigen dominee had.

Knieënwerk

Ds. De Kok: „Dat is opmerkelijk, ja. Tegelijk met het beroep uit Sint Annaland liep ook een beroep vanuit de eveneens zeer kleine gemeente van Ooltgensplaat. Toen ik die gemeente belde, om te bedanken, heb ik gezegd: „Ik moet jullie teleurstellen. Maar put hier toch maar een beetje moed uit. Het is niet zo dat grote gemeenten meer recht hebben op een predikant dan kleine, hoor. De Heere doet wonderen, ook in onze tijd. Het is toch opvallend dat de laatste jaren diverse kleine gemeenten die nooit eerder een dominee hadden, er nu een kregen. Dus blijf maar beroepen”, zei ik tegen de kerkenraad van Ooltgensplaat. Al hoort daar altijd wel dít bij: knieënwerk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer